Annons:

Sök

Annons:

RIVNING VÄNTAR FÖR TIDIGARE MÖTESPLATS I ROSENFORS

Kommunstyrelsens arbetsutskott har fattat beslut om att riva Medborgarhuset i Rosenfors. Tanken är att det ska skapas en ny park där den nuvarande fastigheten ligger. Foto: Lotta Madestam

RIVNING VÄNTAR FÖR TIDIGARE MÖTESPLATS I ROSENFORS

Medborgarhuset i Rosenfors har stått ödsligt och tomt i flera år. Nu har kommunstyrelsens arbetsutskott bestämt sig för att fastigheten ska rivas. 
– Vi har tagit beslut om att fastigheten rivs och att ÖSK får i uppdrag att anlägga en park på samma fastighet, säger kommunalrådet Lars Rosander (C).

Annons:

Medborgarhuset i Rosenfors var ett av flera ärenden på höstens första sammanträde i kommunstyrelsens arbetsutskott. Fastighetschefen Mikael Pettersson och projektchefen Jens Karlsson redogjorde för ärendet och politikerna fattade beslut om rivning av Medborgarhuset och tillskapande av ny park där fastigheten i dag ligger. 

– Bakgrunden till Medborgarhuset är att det var en förening som för ett antal år sedan inte ansågs kunna ha möjlighet att driva verksamheten vidare. Det såldes och det var en köpare som skulle ha liknande verksamhet med musik och teater, men det blev ingenting av det. Det stod tomt innan det kom många asylsökande till Rosenfors och då var det matservering i Medborgarhuset under ett par år och sedan har det stått tomt igen, säger kommunalrådet Lars Rosander (C).

När det förfallna huset kom ut på konkursauktion slog Hultsfreds kommun till och betalade 575 000 kronor för huset. 

– Den främsta anledningen till det är att vi kände en oro för att någon skulle köpa det och dra hit verksamhet som vi inte var intresserade av. I stället för att försöka hindra något senare var vi förutseende, gav oss in i budgivningen och förvärvade fastigheten, säger Rosander. 

Park skapas efter rivningen

Kommunen har därefter funderat på vad de ska göra med huset. En tanke var att fastigheten skulle rivas för att ge plats åt en ny station för räddningstjänsten, men det stannade just vid en tanke.

– Vi har haft sonderingar för att hitta en seriös köpare och haft diskussioner med tänkbara köpare, men det har inte blivit något. Vi har ingen intressent till fastigheten som står och förfaller.

KSAU har tagit beslut om att riva fastigheten och ÖSK får i uppdrag att anlägga en park på samma fastighet. 

– Det är ett medborgarprojekt för att ta till vara och lyssna av invånarnas önskemål om innehåll i parken, säger Lars Rosander. 

– Det är viktigt att Rosenforsborna själva får vara med och skapa den nya medborgarplatsen. Medborgarhuset har varit ett viktigt inslag i Rosenfors samhälle och det har genom åren varit olika verksamheter, men nu finns det ingen återvändo. Vi har verkligen försökt och nu får vi hoppas att vi kan göra något bra för invånarna. En sådan här park ska kunna bli igenkännande som en mötesplats mitt i samhället. Man kan göra mycket med bland annat grillplats, bänkar och gångar, säger Tomas Söreling, (S), oppositionsråd. 

"Kan inte stå och förfalla ännu mer"

Det kommer dröja ett tag innan rivningen av Medborgarhuset kan dra igång. 

– Först ska det beslutas i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige och sedan ska det ut på upphandling. En gissning är att det kanske blir rivning i början av nästa år, säger Rosander. 

Har ni någon aning om vad det kommer kosta att riva fastigheten?

– Det vet vi inte och det är svårt att gå ut med det. Vi vet också att de som lägger anbud på kommunala upphandlingar gärna kikar på hur mycket pengar kommunen har avsatt och sätter prislappen efter det, säger Rosander. 

Det har inte funnits några tankar på att behålla Medborgarhuset?

– Det är ingen kommunal verksamhet som vi kan flytta in i fastigheten och vi har sökt med ljus och lykta för att träffa rätt köpare. Fastigheten kan inte bara stå och förfalla ännu mer utan vi väljer att göra de här åtgärderna, säger Rosander. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: