Annons:

Sök

Annons:

Ännu oklart var ny förskola ska byggas: ”Måste skaka liv i frågan”

Det är fortfarande oklart var den nya förskolan i Vena ska byggas och politikerna vill få mer fart i hanteringen av ärendet. Foto: Pixabay

Ännu oklart var ny förskola ska byggas: ”Måste skaka liv i frågan”

Placeringen av en helt ny förskola i Vena är fortsatt under utredning. Politikerna tycker att det går för långsamt. 
– Det dröjer för länge och vi måste få mer fart i frågan, säger kommunalrådet Lars Rosander (C).

Annons:

Barn- och utbildningschefen Martin Snickars och fastighetschefen Mikael Pettersson informerade i samband med kommunstyrelsens arbetsutskotts senaste sammanträde om den kommande etableringen av en förskola i Vena. 

Hultsfreds kommun har i ett års tid arbetat för att få till en ny, permanent förskola i Vena för upp till 80 barn istället för en tillfällig tvåvåningsmodul. Det som utreds är placeringen av den nya förskolan och politikerna vill se mer action i processen. 

– Vi har tittat på olika markalternativ och har bra förslag kvar. En tomt i närheten av vårt särskilda boende i Vena är mest aktuellt. Vi känner att vi måste få mer fart på frågan då vi tycker att det dröjer för länge, säger Lars Rosander (C).

Vad är det som drar ut på tiden?

– Det handlar om att man har tittat på många olika tomtalternativ men inte kommit fram till någon tomt som är optimal. Topografin är inte optimal eftersom det är både uppför och nedför och det är därmed svårt att finna ett bra ställe att bygga på. Nu finns det ett förslag som man vill konkretisera och ta upp förhandlingar med de som kan vara markägare, säger Lars Rosander. 

Stora lokalproblem i Vena

Oppositionsrådet Tomas Söreling (S) tycker också att det tar för lång tid. 

– Vi måste skaka liv i frågan ordentligt. Tanken är att vi ska få tag i en färdigupphandlad byggnad genom SKR för att spara tid ytterligare, säger Tomas Söreling (S).

Det är just nu 90 barn från förskola till årskurs sex i Vena och lokalproblemet är stort för både Vena skola och Ekbackens förskola. Förskolan bedriver sin verksamhet i den befintliga enplansmodulen och i skolan. 

– Som det är nu så är förskolan inne i skolans lokaler och skolan behöver lokalerna för sin verksamhet. Förskolan behöver flytta på sig samtidigt som vi har en modul till förskolan i Vena. Den vill vi ersätta med en permanent byggnad i och med att vi ser ett långsiktigt behov av en förskola i Vena. Frågan kom upp som att man ville ha utökade moduler för något år sedan och då sa vi att det är bättre att bygga en permanent förskola i och med att man ser en stabil nivå av elever, säger Rosander. 

Projektering väntar i Silverdalen

 Hultsfreds kommun har även anslagit 250 000 kronor i årets budget för projektering av Silverdalens skola och förskola.  

– Vi får se vad som projekteringen visar, men det är klart att man behöver bättre lokaler i Silverdalen. Det är väldigt utspritt och det finns en gammal gymnastiksal i skolan som inte längre används. Kan den till exempel användas till något annat med tanke på att skolan använder sporthallen istället. Vi hade en tomt som vi rev i närområdet, kan man använda den för någon byggnad? Det är sådana saker man ska titta på i och med att vi har pengar anslaget för det, säger Rosander.

Nu ser politikerna fram emot att få svar på åtgärder i både Vena och Silverdalen. 

– Vi behövde uppdatera varandra och skicka signaler om att köra igång med projektering i Silverdalen och hitta mark i Vena, säger Rosander. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: