Både Hultsfreds Bostäder och politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott anser att rivning är den bästa lösningen vad gäller två hyreshus på Bastugatan i Virserum.
Migrationsverket har hyrt lägenheter av Hultsfreds Bostäder sedan 80-talet och sa upp alla lägenheter för asylsökande i Hultsfreds kommun i början av 2020. Myndigheten har lämnat sina 108 lägenheter på Granitvägen i bostadsområdet Stålhagen och ett 50-tal lägenheter på Bastugatan i Virserum.
Fullmäktiges ledamöter fattade i slutet av 2020 det definitiva beslutet om rivning av fem huskroppar med totalt 108 lägenheter i Stålhagen i Hultsfred.
Nu jobbar både Hultsfreds Bostäder och Hultsfreds kommun med frågan om vad som ska hända med lägenheterna på Bastugatan i Virserum där rivningen ligger närmast till hands, något som DH har rapporterat om vid flera tillfällen.
"Lär bli rivning under nästa år"
Kommunstyrelsens arbetsutskott fick på tisdagens sammanträde en lägesuppdatering från kommunala bostadsbolaget.
– Det har diskuterats en längre tid. Hultsfreds Bostäder har tagit sitt beslut men det ska upp till kommunstyrelsen i och med att det är en sådan stor förändring. Ärendet återkommer till KSAU längre fram med en tjänsteskrivelse och mer underlag så att det så småningom kommer upp i kommunstyrelsen i juni. Blir det stöd från alla håll till det så lär det bli en rivning under nästa år. Det lutar väl däråt, säger kommunalrådet Lars Rosander.
Han berättar att det är ett 50-tal lägenheter som i så fall ska bli föremål för rivning. Även om dessa två hyreshus rivs så finns ändå 45 lediga lägenheter i Virserum, enligt Rosander.
Renoveringskostnad på över 100 miljoner
Politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott tycker att den bästa lösningen är rivning men inget beslut fattades i tisdags.
– Det är ett beslut som bostadsbolagets styrelse har tagit och det är till följd av att Migrationsverket har lämnat och att det är väldigt många tomma lägenheter.
Kommunstyrelsens arbetsutskott har fått kännedom om att renoveringen skulle kosta 15 000 kronor per kvadratmeter och det är 7 100 kvadratmeter i Väduren 4 och 5.
– Skulle man renovera hela beståndet så handlar det om över 100 miljoner kronor, enligt de kalkyler som bostadsbolaget har presenterat. Det skulle medföra väldigt höga hyror och det är inte så lätt att hyra ut lägenheter då, säger Rosander.
Han förstår bostadsbolagets beräkningar och situation med tanke på att många lägenheter står tomma.
– Det finns ett stort renoveringsbehov och svårigheter med att få lägenheterna uthyrda även efter en renovering då hyrorna måste höjas, säger Rosander.
Oppositionsrådet Tomas Söreling (S) håller med.
– Man måste se båda sakerna. Det blir aldrig riktigt attraktivt pris även om vi skulle renovera så det är rätt att satsa på att riva och i så fall bygga nytt om behov skulle uppstå, säger Söreling.
Rivning av panncentral
Rivningskostnaden är uppskattad till mellan sju och elva miljoner beroende på vad det kommer in för anbud.
Två kvarvarande hyreshus på Bastugatan, Hunden 1 och 2, har försetts med värme från en panncentral som lär rivas.
– Det innebär att vi ska installera en bergvärmeanläggning till de två hyreshusen. Vi får se vad det innebär för investering men det rör sig om några miljoner. Panncentralen är anpassad för väldigt många lägenheter och går inte använda bara för att leverera till en tredjedel av beståndet. Vi vill investera en bergvärmeanläggning i anslutning till de kvarvarande hyreshusen.
Ärendet kommer tillbaka till kommunstyrelsens arbetsutskott om några veckor för att sedan komma upp i kommunstyrelsen i juni.
Varför fattades inget beslut på sammanträdet i tisdags?
– Det är ett stort ärende som inte är så brådskande. Det var mest information om det beslut som bostadsbolaget har tagit. Vi frågade lite extra om vissa uppgifter som vi tycker ska vara med i en skrivelse. Det kommer upp med ett komplett ärende om några veckor.