Annons:

Sök

Annons:

Vill investera halv miljon i ny uppvärmning –

Rexsvarven AB har långt framskridna planerar på att byta uppvärmningssystem i industrifastigheten på Nytorpsvägen och börja elda med pellets. Foto: Privat

Vill investera halv miljon i ny uppvärmning – "Ser om vårt hus för att överleva"

Elkris och samtidigt 20 minusgrader. Fredagen den 16 december blev en smärtsam dag ekonomiskt för många företag, däribland Rexsvarven AB som har långt framskridna planer på att byta uppvärmningssystem, till följd av höga elkostnader.
– Vi ser om vårt hus för att överleva, säger vd Inge Hyckenberg.

Annons:

Företaget gjorde en jämförelse den 16 december som omfattar Rexsvarvens lokal på Nytorpsvägen i Hultsfred, där en värmepump är installerad för tillfället.

– Priset för uppvärmning med olja hade legat på 1 800 kronor per dag och pellets 612 kronor. Nu landade kostnaden för el istället på 3 600 kronor plus moms på en dag, berättar Inge Hyckenberg.

– Vi är vana att göra kalkyler framåt, men det går inte nu när ingen vet hur det blir med elpriset – och om elen överhuvudtaget kommer att räcka till att försörja hela Sverige, så nu måste vi se över våra uppvärmningssystem, tillägger han.

Investerat en miljon kronor

Inge Hyckenberg äger en rad industrifastigheter i Hultsfred och Storebro, totalt cirka 25 000 kvadratmeter, fördelade på tre olika bolag.

Den i särklass största är Nedre Bruket på Industrigatan i Storebro där Storebro Industrier AB huserar på 6 000 kvadrat. Där har företaget redan tidigare investerat en miljon kronor i ny pelletsanläggning för att komma bort ifrån fjärrvärmen.

– Den har också blivit så mycket dyrare i Vimmerby kommun, tillägger Hyckenberg.

Först i pipeline

Nu tittar man på att gå vidare med industrifastigheten på Nytorpsvägen i Hultsfred, för att byta uppvärmningssystem från värmepump till pellets.

– Den fastigheten ligger först i planen. Vi byter dessutom alla lysrör till LED-lampor, det ger en stor besparing bara det, säger Inge Hyckenberg, som sedan kan tänka sig att gå vidare i Hultsfred och byta uppvärmningssystem till pellets också i exempelvis gamla Samhall, Farson och de två lokaler man äger på Hultsfreds-Husområdet. Men än finns inget beslut taget. 

Men pellets, är inte det hårdvaluta till följd av råvarubristen?

– Jo, så är det ju, men vi har inte märkt av några problem, vi har en bra pelletsleverantör från en annan del av landet som kan garantera de mängderna. Sedan har också den kostnaden stigit, men vi har bra avtal med dem.

Investerar för att överleva

Totalt sett rör det sig om en investering i storleksordningen en halv miljon kronor. En satsning som genomförs för att företaget ska överleva i elkrisens spår.

– Vi märker samtidigt att likviditeten blivit sämre för företag vi gör affärer med och har därför fått svårare att få betalt. Det märks tydligt kan jag säga. Det har hänt att vissa av våra kunder gått i konkurs, vilket drabbat oss. 

– Så vi måste se om vårt hus för att överleva och vi får exportera mera, i huvudsak till Europa, Indien och Chile. Det går inte att sälja längre i Sverige. Situationen i Sverige för tillfället är inte alls bra för näringslivet.

Riskerar ni behöva säga upp personal?

– Vi har inte sagt upp någon, utan värnar om de anställda i första hand. Det är därför vi gör förändringar och hela tiden tittar på nya för att företaget ska överleva.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: