Annons:

Sök

Annons:

 • Hagelsrums biogas om skattechocken:

  Hagelsrums Biogas har fem tankstationer i Målilla, Hultsfred, Vimmerby, Eksjö och Högsby. Beslutet i EU-domstolen, att biogas ska beskattas, slår hårt mot företaget och kunder som kör på biogas. "En riktig snyting", säger vd Åke Birgersson. Foto: Lotta Madestam

 • Hagelsrums biogas om skattechocken:

  Genom en lapp på tankstationerna informeras kunder om att företaget tvingats höja priset på biogas med 4,75 kronor kilot, som en följd av plötsligt skattepåslag. Foto: Lotta Madestam

 • Hagelsrums biogas om skattechocken:

  Genom en lapp på biogasstationerna informeras kunder om att företaget tvingats höja priset på biogas, som en följd av plötsligt skattepåslag. Foto: Lotta Madestam

 • Hagelsrums biogas om skattechocken:

  Foto: Lotta Madestam

Hagelsrums biogas om skattechocken: "En riktig snyting"

EU:s beslut att biogas ska börja beskattas slår hårt mot Hagelsrums Biogas. Nu informerar företaget sina kunder att följden blev en kraftig prishöjning.
– Att införa ett plötsligt skattepåslag är en riktig snyting. Det gungar lite faktiskt, säger Åke Birgersson, vd.

Annons:

Sedan några dagar sitter det lappar på företagets fem tankställen i Målilla, Hultsfred, Vimmerby, Eksjö och Högsby med information om en prishöjning på 4,75 kronor per kilo gas. 

Det som en direkt följd av EU-domstolens beslut några dagar före jul, att ogiltigförklara den svenska skattebefrielsen på förnybar biogas som drivmedel.

20-procentig prishöjning

Så på tisdagen kostade biogasen 29,75 kronor kilot. En dryg 20-procentig prishöjning, i paritet med dieselpriset om man så vill, enligt Åke Birgersson.

– Oerhört ledsamt att vi hamnat i den här situationen. Det är en riktig snyting, där många företag riskerar att gå i konkurs. Signalvärdet det här skickar är heller inte roligt, att det inte går att lita på priser och kontinuitet.

Regeringen överklagade inte

Regeringen hade kunnat överklaga beslutet, men något sådant kom inte inom utsatt tid, vilket var i förra veckan.

Åke Birgersson är säker på att det kommer få dramatiska följder för branschen.

– Det är rätt så dramatiskt att över en natt likställa biogas med fossila bränslen. Vi blev tvungna att sticka ut direkt och höja priset, säger Åke Birgersson och fortsätter:

– Det mest beklämmande är att det dessutom kan finnas risk för att vi beskattas retroaktivt på all gas som sålts så långt tillbaka som till den 1 januari 2021. Det skulle få enorma konsekvenser.

Är du orolig? 

– Ja, det gungar lite faktiskt. Sedan hoppas vi ändå att förnuftet segrar. Alla inblandade parter vill ju ha med biogasen i portföljen in i framtiden, så det finns inga motsättningar på det sättet, utan det är mer en hanteringsfråga hur man ska lyckas lösa det. En ny prövning i EU-kommissionen kommer ta för lång tid, då kanske vi pratar 18-24 månader, det hinner hända för mycket på den tiden.

Vad hoppas du ska hända nu?

– Någon form av åtgärd för att kompensera den här skattefriheten måste upp på bordet. Hur den ska se ut kan det finnas olika tankar kring, men på något sätt måste den hanteras. Vi ska träffa riksdagsledamöter på fredag, vi hjälps åt i branschen för att trycka på uppåt. Vi får inte ge upp, utan måste vara lösningsorienterade. Det här måste gå att räta upp.

Samtidigt står Hagelsrums Biogas inför ett nytt projekt i Östergötland, tanken var att hjälpa till med en produktionsanläggning där.

– Vi har varit fast beslutna att genomföra den investeringen, men nu får vi sätta allt på paus. Däremot håller vi på med en investering i Hagelsrum, för att utveckla biogasen. Det får fortgå, för där har vi redan ingångna avtal, säger Åke Birgersson.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: