Annons:

Sök

Annons:

Så går arbetet med biogasmack i Hultsfred

Hagelrums Biogas ska uppföra en biogasmack i Hultsfred men det är oklart när man kan tanka i centralorten i Hultsfreds kommun. Foto: Ossian Mathiasson

Så går arbetet med biogasmack i Hultsfred

Biogasmackar har kommit på plats i Målilla, Vimmerby och Högsby. Den fjärde anläggningen utmed Nytorpsvägen i Hultsfred har inte kommit lika långt.  
– Vi ska bygga på båda sidorna av Nytorpsvägen men vi har en detaljplan som ännu inte är antagen, säger Tom Birgersson på Hagelsrums Biogas. 

Annons:

På kommunstyrelsens arbetsutskotts senaste sammanträde godkändes köpekontraktet för uppförande av en biogasmack på ett område på 2 100 kvadratmeter utmed Nytorpsvägen i Hultsfred. 

– Det är en del av marken som vi har fått, man kan säga att det är halva macken där kompressorer och flak ska placeras, säger Tom Birgersson. 

Pappa Åke Birgersson berättar tankön kommer vara på andra sidan vägen, det vill säga på Borgkronas område. 

– Vi har inget avtal med Borgkrona än men förhandlingar pågår. Detaljplanen är klar på vänstersidan men det är på högersidan, Borgkrona-sidan, som vi väntar. Marklovet kan vi säkert få men detaljplanen lär inte vinna laga kraft förrän i maj-juni, säger Åke Birgersson.

Tom Birgersson tillägger: 

– Vi har en detaljplan som inte är antagen, det ligger och stör. Vi får jaga på lite.  

Hur ser tidsplanen ut?

– Vi får väl göra det i två steg. Först hade jag tänkt att vi skulle vänta ut allt och göra en etablering. Nu kan det bli att vi börjar på vänstersidan och gör kompressorer och flak färdigt. Om vi får marklov kan vi börja med schaktjobben på Borgkrona men jag tror att vi är framme i juni, säger Åke Birgersson. 

Högtidlig invigning i Målilla

Att företaget redan har byggt tre biogasmackar kommer underlätta den kommande byggprocessen. 

– Processen för vår del kommer gå rätt så fort i och med att vi kommer vara så pass förberedda med det mesta så det blir inte så lång byggprocess. När det är fjärde gången så sitter allting på ett annat sätt, säger Åke Birgersson.

Nyligen skedde en högtidlig invigning av biogasmacken i Målilla där kommunalråden Lars Rosander (C), Hultsfred, Jacob Käll (C), Vimmerby, och Stihna Johansson Evertsson (C), Högsby, klippte ett långt blågult band. Efter presentationer och kortare föredrag på Skeppet blev invigning med bandklippning, bilkaravan och ostkaka. 

– Det var en bra och lyckad invigning. Vi hade tur med vädret och det var väldigt många olika gasbilar som kom, säger Tom Birgersson.  

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: