Annons:

Sök

Annons:

LOKALT FÖRETAG FÅR MÅNGMILJONSTÖD FÖR MILJÖSATSNINGAR

Åke och Tom Birgersson på Hagelsrum Gård får över 13 miljoner kronor i klimatinvesteringsstöd för uppförande av två biogasmackar, en i Vimmerby och en i Målilla. Foto: Ossian Mathiasson

LOKALT FÖRETAG FÅR MÅNGMILJONSTÖD FÖR MILJÖSATSNINGAR

Naturvårdsverket har beviljat Hagelsrums Biogas AB två mångmiljonbelopp på över 13 miljoner kronor för uppförande av två biogastankstationer. Den ena ska placeras vid rondellen i Målilla och den andra ska byggas i centrala Vimmerby. De får även drygt sju miljoner för att bygga en tankstation i Högsby kommun.

Annons:

I båda fallen kommer det slutligt fastställda stödet som mest att uppgå till 70 procent av åtgärdens stödberättigande kostnader.

Det blir aldrig mer beloppet som är satt till 6 839 000 kronor för uppförandet av en biogasmack i Målilla och 6 440 000 kronor för uppförandet av en likadan mack i Vimmerby. Hagelsrums Biogas AB får även stöd med 6 839 000 kronor för att bygga en tankstation för biogas i Högsby kommun, vilket betyder totalt 20 118 000 kronor. 

"Uppfyller de krav som anges"

Åke och Tom Birgersson på Hagelsrums Gård uppgav i sin ansökan att den totala investeringskostnaden beräknas uppgå till 9 770 000 kronor i Målilla och 9 200 000 kronor i Vimmerby. 

”Utifrån inkomna uppgifter och Naturvårdsverkets beräkningar hör åtgärden till de som uppvisar störst varaktig minskning av växthusgasutsläpp per investeringskrona. Naturvårdsverket bedömer också att ansökan i övrigt uppfyller de krav som anges i klimatklivsförordningen”, skriver Naturvårdsverkets i sin bedömning. 

Länsstyrelsen i Kalmar län, som också har yttrat sig, ser positivt på åtgärden som bidrar till målet om en biogasstation i varje kommun. Det kan också bidra till att Kalmar Länstrafik (KLT) kan ställa biogas som ett krav i den nya upphandlingen för mindre fordon. Den sökta åtgärden är en viktig del av detta och därigenom viktig för Kalmar läns arbete att bli fossilbränslefritt år 2030. 

Macken i Vimmerby ska vara klar senast den 31 december nästa år och i Målilla har man ytterligare två år på sig. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: