Annons:

Sök

Annons:

Familjeföretaget får belöning för massa hårt arbete – har nyanställt personal

Tom, Hanna och Jakob Birgersson har all anledning att le. Hagelsrums Biogas har utsetts till årets företagare i Hultsfreds kommun. Foto: Ossian Mathiasson

Familjeföretaget får belöning för massa hårt arbete – har nyanställt personal

Årets företagare i Hultsfreds kommun är korad. Familjen Birgersson, som driver Hagelsrums Biogas, fick ta emot det ärofyllda priset på tisdagsförmiddagen.
– Det är väldigt roligt och bra för biogasen att den blir uppmärksammad, säger Tom Birgersson. 

Annons:

På grund av coronapandemin fick Hultsfreds företagsgala skjutas på framtiden. Företagarna Hultsfred passade ändå på att dela ut det mest ärofyllda priset, Årets företagare, under en mindre ceremoni i anslutning till den nya biogasmacken på handelsområdet i centrala Målilla på tisdagsförmiddagen.

Intensiva år med mycket jobb

Priset gick med andra ord till familjen Birgersson och deras storsatsning på biogas som fordonsbränsle. 
Den nya biogasmacken intill rondellen i Målilla blev klar vid årsskiftet och höll den strama tidsplanen som var uppsatt. Företaget har även biogasmack i Högsby och Vimmerby och jobbar med den kommande etableringen på Nytorpsvägen i Hultsfred.

– Det har varit mycket jobb. Upprinnelsen till mackarna var att vi började producera fordonsgas av avfalls- och restprodukter. Vi började jobba med det redan 2013 men det var först 2017 som vi kom igång med alla avtalsskrivningar och byggde en produktionsanläggning. Vi byggde sedan en fem kilometer lång gasledning som ligger i marken från gården till handelsområdet i Målilla. Det tog också sin tid att gräva ner den, säger Tom Birgersson och fortsätter:

– Kommer man hit och tankar i Målilla så kan man tanka fabriksgas. Det är ingen som har flyttat eller transporterat gasen. Det går inte att tanka så mycket mer klimatsmart. 

Så går arbetet i Hultsfred

Det var Åke, Tom, Hanna och Jakob, alla med efternamnet Birgersson, som tog emot plakett, diplom, motivering och blomma från Företagarna Hultsfreds nye ordförande Robin Körner och tidigare ordförande Carl-Anton Johansson. 

– Det är väldigt roligt att vi får det här priset. Det är bra med reklam för biogasen. Det innebär också att företaget växer. Vi har nyanställt en person till så det blir större omsättning och ett tydligare ben i hela vår verksamhet. Nyrekryteringen blir mer tekniskt ansvarig för mackarna, produktionsanläggningen och kan täcka in på gården när det behövs. 

Hur ska ni fördela priserna inom familjen?

– De får nog placera inne på vårt biogaskontor. 

Hur går det med den kommande tankstationen i Hultsfred?

– Vi jobbar med den just nu så under sommaren ska den vara färdig och öppen för tankning. Vilken månad det blir kan jag inte säga. Vi väntar också på detaljplan på det nya handelsområdet Borgkrona. Vi ska bygga på båda sidorna av Nytorpsvägen. Vi måste gräva upp vägen för att gräva ner ledningarna. Vi behöver inte stänga av hela vägen utan vi ska gräva i två etapper.

I och med att Hagelsrums Biogas har blivit utsedd till Årets företagare i Hultsfreds kommun är de nominerade till regionfinalen på Residenset i Kalmar den 9 juni. 

Fakta

Här är Företagarna Hultsfreds vinnarmotivering: ”I en tid då klimatfrågan står i fokus väljer Årets Företagare Hultsfred att vidareutveckla sin verksamhet i en traditionell bransch och satsa på miljövänlig energiproduktion genom att omvandla verksamhetens avfalls- och restprodukter till biogas. Årets Företagare visar prov på att landsbygdsföretag är och blir en viktig del i en cirkulär ekonomi, något som förhoppningsvis kan leda till att fler vågar utveckla sina landsbygdsföretag, vilket i sin tur leder till en levande landsbygd. En enig jury har kommit fram till att Årets Företagare Hultsfred 2019 är en mycket värdig vinnare”. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: