Annons:

Sök

Annons:

  • Stram tidsplan för biogasmackarna – arbetet är igång:

    På handelsrområdet i Målilla ska basstationen för biogasmacken placeras. Arbetet pågår för fullt och Åke Birgersson berättar att de fyra mackarna som byggs i närområdet ska vara klara innan nyår. Foto: Ossian Mathiasson

  • Stram tidsplan för biogasmackarna – arbetet är igång:
  • Stram tidsplan för biogasmackarna – arbetet är igång:

    Bygget av en biogasmack vid Nilsbuss anläggning i Vimmerby är igång och ska också stå klar under året. Foto: Ossian Mathiasson

Stram tidsplan för biogasmackarna – arbetet är igång: "Kommer på sikt"

Vid årsskiftet 2019-2020 ska fyra stycken biogasmackar stå klara för drift i Målilla, Hultsfred, Vimmerby och Högsby. Det är en stram tidsplan som Hagelsrums Gård måste förhålla sig till.
– Vi kämpar på. Skulle vi misslyckas och inte få iordning den tills dess så börjar det kosta pengar, säger Åke Birgersson, som äger Hagelsrums Gård AB.

Annons:

Fyra tankstationer för närproducerad biogas på Hagelsrums Gård utanför Målilla ska komma på plats i Målilla, Hultsfred, Vimmerby och Högsby. 

Hagelsrums Gård har tredubblat sin produktion av biogas med hjälp av ytterligare en rötkammare, som är dubbelt så stor som den förra kammaren som driftsattes 2011. Den ökade produktionen gör att gasen blir drivmedelsgodkänd och ett nytt reningsverk förädlar och gör det till drivmedelsgas. 

Basstationen ska finnas i Målilla och gasen distribueras därefter vidare till Vimmerby, Hultsfred och Högsby. 

Spaden har satts i jorden i både Målilla och Vimmerby och gasledningen ska läggas samtidigt som EON drar ny matarledning till Hagelsrum och kommunen bygger nya VA-ledningar i Målilla. 

– Det händer grejer hela tiden. Vi har startat med grundjobben i Målilla och är på väg in till Målilla med alla ledningar från Hagelsrum. Vi väntar på tryckningen av ledningen på att antal ställen, säger Åke Birgersson. 

Arbetet pågår i Vimmerby

Han berättar att ledningen förhoppningsvis är framme vid handelsområdet i september.

– Vi kommer gjuta fundament under sensommaren och sedan påbörjas byggnationen med att sätta allt på rätt plats. 

På Älåkraområdet, vid avfarten till Tuna och i anslutning till Nilsbuss anläggning, har första spadtaget tagits till en biogasdepå som Hagelsrums Gård har ansvar. 

– Det är Anders Fransson på Nilsbuss som har påbörjat grundschakten i Vimmerby innan vi tar över, färdigställer ytan och bygger anläggningen.

Hur går arbetet med biogasmacken i Hultsfred?

– Där står det fortfarande stilla på grund av att markfrågan inte är löst. Det handlar om hur de väljer att göra detaljplanelösningen på Willys-området. 

"Är som ägget och hönan"

Samtliga mackar måste vara klara senast årsskiftet 2019-2020.

– Arbetet flyter på och det är många puckar som spelas samtidigt. Mycket arbete kommer gå parallellt och vi tycker ändå att vi har god kontroll då alla upphandlingar är i princip gjorda . Den 1 januari är absolut deadline, vilket ät tufft. Vi kämpar på. Skulle vi misslyckas och inte få iordning den tills dess så börjar det kosta pengar. 

Hur ser intresset ut för att köra bilar med biogas?

– Det är som ägget och hönan. Först måste gasen finnas på plats och sedan får vi se hur vi kan utveckla det. Det är i alla fall ett miljöintressant bränsle i och med att det är mänskliga restprodukter som återanvänds. 

Det har skrivits avsiktsförklaringar med de berörda kommuner där man till exempel förbinder sig att köra en viss del av sin fordonsflotta på gas. 

– Det har gett en indikation på att de ställer om sin fordonspark till biogas. KLT ställer krav på fossilfritt vid sina servicetransporter och fordon för sjukresor ska gå på biogas, säger Birgersson.

"Kommer komma på sikt"

Det är också oklart om privatpersoner väljer att byta och satsa på en biogasbil. 

– Vi vet inte hur många som vaknar och tycker att det är tillräckligt intressant. Vi måste se till att vi får några ambassadörer som är med och driver på. Vissa företag kan ställa om sina företagsbilar. 

Han ser ljust på framtiden och menar att de kommer behöva ha tålamod innan de ser goda resultat. 

– Biogasbilar kommer komma på sikt, det är jag säker på. Vi har kalkylerat med fyra-fem år innan vi är uppe på en volym som gör att mackarna rullar. Sen är det ett åtagande där vi får göra prognoser och räkna med förlust i ett par år. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: