Annons:

Sök

Annons:

  • NY KUND FICK FÖRETAG ATT INVESTERA MER – BEHÖVER ANSTÄLLA FLER

    IAC:s satsning fortsätter. Den tredje och största maskinen har lyfts på plats."Det är ett lyft för IAC och Hultsfred. Det är en jätteviktig satsning för att kunna vara långsiktigt konkurrenskraftiga och kunna fortsätta ha en bra verksamhet i Hultsfred", säger Johan Runesson. Foto: Privat

  • NY KUND FICK FÖRETAG ATT INVESTERA MER – BEHÖVER ANSTÄLLA FLER

    Just den här maskinen som kom i fredags ligger i 20 miljonersklassen. Det som utlöste den här investeringen var en ny kund. Foto: Privat

NY KUND FICK FÖRETAG ATT INVESTERA MER – BEHÖVER ANSTÄLLA FLER

Tredje och sista maskinen, som är en del i en mångmiljonsatsning, har lyfts på plats hos IAC i Hultsfred. En ny kund utlöste den delen av investeringen, som resulterar i ytterligare nya arbetstillfällen. 
– Det är en jätteviktig satsning för att kunna vara långsiktigt konkurrenskraftiga, säger Johan Runesson, anläggningschef.

Annons:

På fredagen kom den tredje maskinen i en stor satsning som pågått under ett år, vilket Vimmerby Tidning var först med att berätta om.

– Den gör vi för att klara av ökade volymer, men också för att få till en bättre och modernare utrustning. Det beslutet togs för snart ett år sedan, så vi har investerat i tre nya så kallade gjutlinjer och gjutceller, berättar Johan Runesson. 

Företaget såg att man hade både investeringsbehov och möjligheter att investera. De båda tidigare maskinerna som levererats köptes via ett konkursbo, medan den här tredje maskinen, som också är den största av dem, köptes redan innan konkursboet dök upp. HÄR kan du läsa mer om det. 

Hur stor investering rör det sig om?

– Just den här maskinen som kom nu ligger i 20 miljonersklassen, säger Johan Runesson. Skulle vi tala om en investering i nypris på de två andra maskinerna ihop med annat som görs nu pratar vi nog om en satsning på totalt 50-60 miljoner kronor under ett drygt år.

Maskinerna beräknas vara i drift i september någon gång. 

– Utöver förra året räknar vi med att öka volymen ungefär 20 procent det här året. Det har redan föranlett en del nyanställningar och det kommer att bli ett antal till under 2023 för att ta ytterligare ökad volym under hösten. Då pratar vi om kanske tre-fyra medarbetare till.

Det betyder att man nått upp i 95 anställda på IAC, International Aluminium Casting, i Hultsfred.

– Vi att ha ökat 10-15 personer sista året. Det var länge sedan vi var så här många anställda, det var före millennieskiftet, säger Johan Runesson.

Det här är en bransch som gått mycket upp och ner, vad är det som gjort att ni vågat satsa nu?

– Dels skulle jag säga att det stabiliserats, vi har stora och bra kunder. Vi är i huvudsak drivna av tung industri, lastbilar är vår största kundgrupp som vi levererar gjuteridetaljer till och båda våra stora kunder vi har där har väldigt bra orderläge.

Fått en ny kund

Det som utlöste just den här tredje investeringen var en tillkommande kund som möjliggjorde och krävde att IAC i Hultsfred kompletterade med en sådan här stor maskin till.

– Det är en ny finsk kund som är i en annan bransch. Den produktionen ska starta och gå i fulltakt kanske i början av nästa år, säger Johan Runesson som glädjande kan berätta att IAC inte märker av någon lågkonjunktur.

– Vi kan se att den tunga industrin fortsätter att gå bra, inklusive tunga fordon. Både vad det gäller lastbilar och tunga maskiner verkar det vara fortsatt hög aktivitet. Det är ju de segmenten vi jobbar mot och där ser vi ingen avmattning. Volvo och Scania är våra båda största kunder och det ser man på deras rapporter, som kom nyligen, att det går bra för dem och att de ser ljust på framtiden.

Kan du beskriva din känsla när maskinen lyftes på plats?

– Det är ett lyft för IAC och Hultsfred. Det är en jätteviktig satsning för att kunna vara långsiktigt konkurrenskraftiga och kunna fortsätta ha en bra verksamhet i Hultsfred.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: