Det blir nya arbetstillfällen i både Ankarsrum och Hultsfred utlovar nya ägaren till IAC.
Foto: MostPhotos
I går berättade vi att gjuterkoncernen IAC får ny ägare. Det är investmentbolaget Grönskär Gruppen som tar över ägandet.
– Grundanledningen är att det är ett väldigt spännande företag. Vi är ett mindre investmentbolag som vill arbeta långsiktigt med klassiska svenska företag och IAC stämmer verkligen bra in när vi letat efter nya företag.
Första kontakten togs för ett par månader sedan.
– Därefter har processen gått ganska snabbt. Vi fann varandra på båda sidor och har kunnat ha ganska högt tempo. Vi kommer jobba vidare tillsammans med ledningen och ägargruppen med undantag för Folke Sandvik som går i pension.
Hur fick du upp ögonen för bolaget?
– Egentligen genom att vi har varit ute och sökt brett bland objekt som varit till salu och kom då i kontakt med det här bolaget via en mäklare.
"Kände att det var dags"
Grönskär Gruppen driver flera verksamheter och utökar nu alltså portföljen med IAC.
– Vi har jobbat med ett par företag i många år och utvecklat och trimmat den. Idag är de väldigt bra företag och vi kände att det var dags att ta tag i ett nytt projekt. Vi vill ta steget att bli ett litet storföretag i stället för ett stort småföretag.
Vad har ni för tankar med IAC?
– De är inne i en jättespännande resa redan som det är nu. Vår idé är inte att göra några kursändringar utan snarare att hjälpa till att få upp farten på den tillväxtresa som de håller på med. Vi kan öka de finansiella musklerna ytterligare och göra de investeringar som behövs för att komma vidare. Alla rutiner och processer måste finnas på plats ju större du är. Vi vill göra företaget stabilare och snabbrörligare.
"Behöver skalas upp"
Verksamheterna i Ankarsum och Hultsfred har drygt 30 respektive cirka 60 medarbetare idag. Fler ska det bli – men hur många och när är ännu okänt.
– Båda två har haft och har en god tillväxttakt. Ankarsrums fördel är att man fortfarande har bra kapacitetsförutsättningar. På kort sikt kommer det vara där i koncernen där vi kan lägga nya volymer. Hultsfred går också som tåget, men är i ett läge där man börjar ha ganska fullt upp som det är nu. Där behöver vi investera ytterligare och strukturera upp flöden och utrymmen. Det finns plats att öka kapaciteten.
Hur mycket som kommer att investeras i anläggningen i Hultsfred har man ännu inte fattat beslut om.
– Så långt har vi inte kommit. Vi ska titta igenom alla behov som finns och hitta dem som ger snabbast resultat och som ger den största förbättringen till lägsta kostnader. Det handlar definitivt om investeringar i kapacitet och strukturer. Vi ser väldigt bra efterfrågetryck över hela kundstocken och för oss handlar det väldigt mycket om att följa med på den tillväxtresa som våra kunder gör. Vi ser också en trend där det blir mindre och mindre fördelaktigt att lägga den här typen av tjänster långt borta, i synnerhet i Asien.
När kan besluten fattas?
– Vi behöver ganska snart titta på hur vi kan effektivisera för att växa ytterligare. Idag jobbar man hårt och kör många skift. Det behöver skalas upp om det ska vara långsiktigt hållbart.
Hur många medarbetare kommer ni öka med tror du?
– Det är också en svår fråga i det här läget. Jag vill inte ge mig på några exakta headcounts, men vi ser definitivt ett ökat personalbehov, den signalen vågar vi sända. Det gäller både för Ankarsrum och Hultsfred.