Annons:

Sök

Annons:

KD anklagar övriga för dold agenda – men inte aktuellt att lämna samarbetet

Att lämna samarbetet med C och M är inte aktuellt, säger Anders Andersson (KD). Foto: Ossian Mathiasson

KD anklagar övriga för dold agenda – men inte aktuellt att lämna samarbetet

Skolan i Järnforsen ska stängas till hösten. Kristdemokraterna är ensamt om att inte hålla med om det och anklagar övriga för att ha haft dolda agendor.
– Man har blålljugit och det är sjukt, säger Niclas Mobelius, KD:s ledamot i nämnden.

Annons:

Precis som arbetsutskottet föreslog säger nu barn- och utbildningsnämnden att skolan i Järnforsen ska stängas till hösten. Slutligt beslut tas av fullmäktige, men voteringssiffrorna 8-1 säger det mesta om hur det lär gå där.

Ensamt om att reservera sig mot beslutet var Niclas Mobelius (KD). 

– Man har redan bestämt sig och pratat ihop sig tidigare. Man bortser från så himla mycket. Det var tvunget att vara med en konsekvensanalys och den damp ned först mindre än en halvtimme innan sammanträdet och var på 13 sidor. Det här processas bara fram så fort som möjligt och trots att man påstår att man tar hänsyn till barnens bästa är det inte så, säger han. 

Han hänvisar till att en tidigare enkät visar att elever från Järnforsen får ångest och blir oroliga över att behöva åka till Målilla.

– Processen har gått alldeles för fort och det reagerar vi väldigt starkt mot. Man har fullständigt nonchalerat föräldraföreningen trots att man uppmanade dem att inkomma med synpunkter. Man har lämnat skriftliga svar och två av 14 av deras punkter är utredda. Ändå anser nämnden att ärendet är behandlat. Det är så mycket brister i hela den här processen. Jag kan ha förståelse för om en majoritet tycker på ett visst sätt, men att säga att det är för barnens bästa när man skyndsamt bara processar fram det här. Man bestämmer över huvudet på dem som berörs av det och stressar av det. Man kan inte undvika att bli förbannad. Man kör över ett helt samhälle. 

"Man har blåljugit"

Niclas Mobelius menar att det rör sig om dolda agendor som ligger bakom beslutet.

– Förvaltningen bär ett jättestort ansvar för det här. Så sent som dagen innan första pressträffen ringde jag Elisabeth Löfkvist (C) men fick inget svar. Det var ingen kommunikation utan jag fick läsa det här i Dagens Hultsfred. Det har processats fram på kortaste möjliga tid för att kunna sjösättas till höstterminen. 

Kan du ha någon förståelse för argumentet om hur liten en skola kan vara?

– Jag kan ha förståelse för det, men ingen förståelse för förnekelsen och i stort sett lögnerna som beslutet har grundats på. Det har varit en dold agenda så länge med lögner och svek. Man har inte gett skolan en ärlig chans att öka elevunderlaget på väldigt länge. Man har inte återinvesterat någonting i Järnforsen och på det sättet har kommunen sett till att elevunderlaget har sjunkit. När man började prata om att det var 15 barn, så var det 19 barn. Det kan låta som petitesser, men hela tiden har man uttryckt det så här för att ta det i den här riktningen. 

Tror du att det finns någon chans att få ett annat beslut i fullmäktige?

– Hoppet är det sista som överger oss. Jag skulle vilja bjuda in fullmäktige för att få en fullständigt ärlig och sanningsenlig beskrivning av hur allt gått till. Det har varit spel mot ett mål under så lång tid och man har blålljugit. Det är helt sjukt. 

Tänker inte lämna samarbetet

Det kan låta märkligt efter att ha läst ovanstående, men Kristdemokraterna sitter med i den majoritet som styr kommunen ihop med Centerpartiet och Moderaterna.

Att det här skulle kunna äventyra samarbetet är dock inte troligt.

– Nej, vi är inte beredda att lämna samarbetet. Vi har kommit till olika ställningstaganden tidigare och där Centerpartiet gjort upp med Socialdemokraterna, men vi behöll samarbetet då. Så det är inte hotat, säger Anders Andersson (KD).

Varför inte lämna samarbetet om den här frågan skötts då dåligt?

– Det har varit misstag från tjänstemän och politiker under många år. Jag har varit självkritisk över att vi borde ha slagit i larmtrumman ännu tidigare, men jag har varit aktiv varje månad sedan februari förra året. Den här dolda agendan och den här tysta överenskommelsen om att låta det här ske förr eller senare har varit med länge.

Varför är det inte aktuellt att lämna samarbetet då?

– Vi har på alla sätt försökt övertala både C och M att komma till samma slutsats. Allt vi vill är att lyssna på föräldrarna, men vi har inte fått med oss varken C eller M. Det är extra anmärkningsvärt med C som säger sig värna landsbygdsskolor extra tydligt. 

Så varför inte lämna samarbetet?

– Det finns massa frågor där vi jobbar bra tillsammans, så vi låter inte en fråga stjälpa hela samarbetet. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: