Åke Nilsson (KD) är vice ordförande i kommunstyrelsen.
Foto: Simon Henriksson
Beskedet om att förbundet med Högsby kommun, som heter Östra Smålands kommunalteknikförbund, skulle avvecklas kom någon vecka före jul 2023.
Förbundet arbetar bland annat med renhållning, vatten och avlopp samt gator och utemiljö. ÖSK har cirka 70 anställda och nyheten kom från ingenstans där i decembermörkret.
– ÖSK har tjänat oss väl genom åren, men man ser hela tiden över organisation och annat. Vi har kommit fram till att avveckla det, men ser ändå ett behov av att samarbeta framåt. Det kommer vi lösa med samarbetsavtal i stället för en förbundsdirektion, berättade Lars Rosander (C), kommunstyrelsens ordförande i Hultsfreds kommun, i december.
Kommer gå snabbare
Tjänster riskerar att försvinna i samband med avvecklingen.
– Det är otvetydigt så att viss besparing sker på administrationen. Det försvinner en organisation med egen redovisning, bokslut och förbund.
Ett starkt skäl till avvecklingen från Hultsfreds sida är att 75 procent av verksamheten varit relaterad till Hultsfreds kommun. I februari tog fullmäktige beslut om att gå vidare med att sätta punkt för ÖSK, som funnits i snart 15 år. I avtalet står att förbundet ska likvideras 31 december 2025.
Men det lär gå snabbare än så. Det var beskedet i samband med senaste sammanträdet i kommunstyrelsen.
– Arbetet fortskrider och det lär gå snabbare än 31 december 2025. Nu siktar man på 31 december 2024. Det pågår möten med personalen och både vi och Högsby tittar på hur vi ska organisera det i respektive kommun. I praktiken kommer frågorna åter att hamna under kommunstyrelsen här. Vi tittar också på samarbetsavtal, där båda parter har nytta av ett samarbete, säger Lars Rosander (C).
Funderar på sina jobb
Åke Nilsson (KD), vice ordförande i kommunstyrelsen, säger att det är lika bra att likvidationen sker så kvickt som möjligt.
– Utgångsläget var två år för det står i förbundsordningen. Högsby ville först ha den längre tidsutdräkten, men nu är man överens om att det är okej att snabba på det. Det har sina positiva bitar. En organisationsförändring rör alltid om och det är det lika bra, för att undvika osäkerhet, att ta det så snabbt som möjligt, säger han.
Lars Rosander:
– Personalen funderar på sina jobb och då vill man komma till beslut.
Ingen personal ska ännu ha lämnat ÖSK och inga varsel är lagda. Hur många tjänster som kan försvinna är för tidigt att säga.
– I det här ligger rationaliseringsvinster, men vi får återkomma till det. Det pågår förhandlingar, säger Rosander.
– Det har delvis att göra med vad Högsby vill köpa av oss, säger Nilsson.
Och ni hoppas att Högsby köper så mycket som möjligt?
– Nej, det får man nog förhandla från fall till fall, där båda parter har sin ingång i det.