Annons:

Sök

Annons:

Regionen antar ny plan för höjd beredskap i händelse av krig

Angelica Katsanidou (S) är regionstyrelsens ordförande i Västervik. Foto: Arkivbild

Regionen antar ny plan för höjd beredskap i händelse av krig

Vården måste fungera även vid höjd beredskap och ytterst vid krig. Nu har Region Kalmar län tagit en ny plan för höjd beredskap. En ny pandemiplan har också antagits.

Annons:

Den samhällsviktiga verksamheten inom regionen, inte minst vården, måste kunna genomföras även vid höjd bereskap och vid händelse av krig. 

För att det ska vara möjligt har regionstyrelsen antagit en plan som gör det tydligt och känt vad respektive verksamhet förväntas planera och genomföra inför och under en höjd beredskap.

– Vi har ett pågående krig i Europa. För tio år sedan var detta nästintill otänkbart men Rysslands anfallskrig har visat att vi måste stå redo och vara förberedda på det värsta tänkbara scenariot. Pandemin visade på styrkan i vår organisation och vår förmåga att ställa om. Den här planen stärker våra förutsättningar att genomföra vår samhällsviktiga verksamhet även vid höjd beredskap eller i värsta fall krig, säger Angelica Katsanidou (S), regionstyrelsens ordförande.

"Var otänkbart"

Planen riktar sig till medarbetare, chefer och förtroendevalda inom regionen. Målet är att det blir tydligt och känt vad respektive verksamhet förväntas planera och genomföra inför och under dessa förhållanden. Det inkluderar också krigsorganisationen och dess bemanning.

– Det är inte särskilt många år sedan ett krig i Europa nog var otänkbart för de allra flesta i vårt land. Nu står vi här och ser de hemska resultaten av Rysslands anfallskrig i Ukraina. Det har föranlett vår NATO-entré och innebär att även vi i Region Kalmar län behöver se till att vi står redo. Sedan skulle jag vilja se att vi som land arbetar mer med livsmedelsfrågorna för att bidra till att Sverige kan öka sin självförsörjningsgrad. Där spelar vi i Kalmar län en viktig roll, säger Karin Helmersson (C), regionstyrelsens vice ordförande.

Lena Granath (V) menar att det krävs en tydlighet gentemot medarbetarna.

– I samband med kriser eller under höjd beredskap är det viktigt att vi undviker omfattande förändringar i organisation, styrning och arbetssätt. Vi ska kunna sätta planeringen i verket så snabbt som möjligt och då behövs en tydlighet gentemot våra medarbetare. Planen blir även en trygghet då våra medarbetare får klarhet i vad de förväntas göra inför och under höjd beredskap, säger Lena Granath, regionråd med ansvar för personalfrågor.

Tog en ny pandemiplan

Med pandemin i färskt minne har regionstyrelsen sagt ja till en plan för större utbrott, epidemier och pandemier i Kalmar län. Regionen har enligt smittskyddslagen ett övergripande ansvar för att vidta behövliga smittskyddsåtgärder och det är smittskydsläkaren i regionen som har det samlade ansvaret för arbetet inom länet.

Planen är mer av generell karaktär och ska fungera som en grund vid ett större utbrott, epidemi eller pandemi. Det ska också verka som ram för ledning, planering, samordning och organisation.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: