Annons:

Sök

Annons:

KOMMUNEN PÅ VÄG MOT TOTALT SKRÄCKRESULTAT

Anledning att vara bekymrad, Lars Rosander (C)? Ja, det är mörkt vad gäller ekonomin 2024. Foto: Simon Henriksson

KOMMUNEN PÅ VÄG MOT TOTALT SKRÄCKRESULTAT

Hultsfreds kommun har länge kunnat ståta med en vrålstark ekonomi. Kanske är den eran på väg mot sitt slut. Helårsprognosen pekar mot minus 80,9 miljoner kronor.
– Det är inga muntra siffror. Det är symptomatiskt för kommunsverige 2024, men det är sämre än det brukar vara, säger kommunalrådet Lars Rosander (C). 

Annons:

Att det skulle bli ett tufft 2024 för Hultsfreds kommun har varit känt länge. Kommunen tog tidigare i våras beslut om en reviderad budget med underskott.

Kommunen har budgeterat med att gå 33,8 miljoner kronor i underskott för det här året. Tanken var då att täcka upp hela det underskottet med resultatutjämningsreserven.

Men de senaste siffrorna kring helårsprognosen är skräckläsning. Prognosen pekar mot ett minusresultat på 80,9 miljoner kronor. Det är en avvikelse på hela 47,2 miljoner kronor gentemot budget. 

Vad gäller verksamheterna ligger man minus 54,8 miljoner. Där sticker socialnämnden ut med -35,5 miljoner och barn- och utbildningsnämnden med -18,9 miljoner. Inom socialnämnden är det individ- och familjeomsorgen som sticker ut med hela 20 miljoner kronor av underskottet. För kommunstyrelsen handlar det om -5,5 miljoner. 

– Det är fler och svårare placeringar generellt sett. Det framgår i ekonomichefsnätverket i länet att de flesta kommuner har en jätteutmaning med det, säger Roger Sjögren, tillförordnad ekonomichef i Hultsfreds kommun, angående placeringar av barn och unga. 

Kallar till sig nämnderna

Vad gäller finansiella poster är det plus 6,3 miljoner kronor. Tog man även hänsyn till orealiserade vinster i placeringarna hade siffrorna varit tio miljoner kronor bättre på helheten. 

– Det är inga muntra siffror. Det är symptomatiskt för kommunsverige 2024, men det är sämre än det brukar vara. Vi brukar vara ganska försiktiga när man gör prognoser vid den här tiden på året. Det här är på mycket större nivåer än vi är vana vid, säger kommunalrådet Lars Rosander (C).

Det här får omedelbara effekter.

– Vi kommer att träffa presidierna i socialnämnden och barn- och utbildningsnämnden på tisdag i kommunstyrelsens utskott. Det gör vi för att penetrera det här mer och se vilka åtgärder man kommer göra för att minska överdraget. 

De kommer få det i uppdrag av er?

– De har redan fått det, så de kommer till oss på tisdag för att ha en presidiediskussion kring vilka åtgärder de kommer vidta för att minska underskottet och komma mer i balans. 

Mycket sparat

Hultsfreds kommun har definitivt sparat i ladorna genom åren. 

– Rent ekonomiskt har vi resurser att möta enskilda år med de reserver vi har, men de räcker inte i all evighet. Vi ser även prognosen framåt att det är ganska besvärligt för vår kommun liksom för andra kommuner. Vi kommer få följa upp det här noga och se till att besparingar som beslutats för 2024 också verkställs. 

Vad tror du är rimligt att komma ned till med de här åtgärderna?

– Vi får vänta tills vi haft den här diskussionen på tisdag med SOC och BUN. Det är de stora nämnderna.

I resultatutjämningsreserven finns 118 miljoner kronor kvar inför det här året. 

– Jag har kommit in med nya ögon och det finns väldigt bra reserver i Hultsfred. Det är en bra balansräkning, men det kan också gå rätt fort eftersom det är så stora avvikelser just nu, säger Roger Sjögren.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: