Sverigedemokraten Birger Karlsson är orolig över kommunens ekonomi.
Foto: Ossian Mathiasson
Ärendet inleddes med en lång dragning av kommundirektören Lars-Erik Rönnlund där han, åtminstone försökte, koppla Donald Trumps regerande över USA och världen till Hultsfreds kommuns budgetarbete. Kärnan var kanske inte helt enkel att se, men en lokal aspekt som togs upp var Hultsfreds låga arbetskraftsdeltagande samt en del satsningar där Hultsfred legat i framkant.
– De säger ”what the wise men do in the beginning, the foul does in the end” och vi ska vara the wise men, sa Rönnlund.
Rönnlund följdes av ytterligare en dragning, men denna gång var det betydligt mer raka rör när ekonomichefen Charlotta Hägg gick igenom förslaget för rambudget. En aspekt som sticker ut är att Hultsfred brukar fatta det här beslutet i februari.
– Vi har en förskjuten budgetprocess under det här året och det är delvis för att vi har osäkerheter och många faktorer som påverkar oss. Tittar vi in på resultaträkningen för ram 2026 så ser vi ganska stora variationer på både verksamhetens intäkter och verksamhetens kostnader, det är större än vad vi brukar se, sa Hägg.
Resultatet hamnar på 0, men då används 17,6 miljoner av de gamla flyktingpengarna som finns kvar under begreppet Fri500.
– Man kan säga att om vi inte hade använt dem så hade det stått minus 17,6 där, sa Hägg och sneglade mot den berömda sista raden.
"Viktigt att vi har med oss"
Poster som förändras som inte helt ligger i kommunens händer handlar bland annat om löneökningar, pensionskostnader, skatteintäkter, invånarantal och räntor.
– I ram 2026 så har vi ett antagande på våra nytagna lån på 2,88%. Vår snittränta idag är 2,57. Och det ökar en procentenhet så är det 3,5 miljoner som direkt på 2026 så det är ju en stor post som är viktig att vi har med oss.
Hultsfred budgeterar med minskat invånarantal om 110 personer.
– En förändring på 100 personer medför lägre skatter och statsbidrag på cirka 7,7 miljoner och en sån här känslighetsanalys tänker jag är viktigare än någonsin när vi går emot de här tiderna som blir så osäkra.
"Är det ingen som kan läsa?"
För verksamheterna sker inga större förändringar. Investeringsramen bedöms kunna ligga på 140,7 miljoner med en självfinansieringsgrad på 43,6 procent.
Den delen skapade relativt hård debatt i fullmäktige.
– Jag är medveten om att vi bor i en socioekonomiskt utsatt kommun och vi har många utmaningar framför oss. Vi har försökt att spara på många sätt, men det är inte tillräckligt tyvärr. Och det är ju inte lätt när vi har så många hål att stoppa pengarna i, sa Birger Karlsson (SD) och pekade på att de finansiella kostnaderna bedöms öka med 44 procent de kommande fyra åren, från 20 miljoner till 29.
– Jämför vi mellan 2010 och 2020 ungefär tio gånger så höga finansiella kostnader och i slutet av året har vi lån på 870 miljoner. Jag har stått här tidigare och pratat om det här och jag frågade kommunalrådet om detta. Lars du sa: ”vi ska inte dit”. Jag hoppades på dig och det var lite lugnare takt 2024, men 2025 sätter du fart igen och vi är på väg dit ändå. Så min fråga är: är det ingen som kan läsa en årsredovisning i denna sal? Jag känner mig som en ensam visselblåsare som ser denna lånekarusell fortsätta och fortsätter det så kommer vi att stå inför en ohållbar situation.
"Det är snart för sent"
Karlsson var orolig för att kommunen inte ska kunna bära kostnaderna för investeringarna.
– Det kommer att bli kommunens tredje största utgiftspost efter sociala välfärden och skolan. Dessutom får vi ju ingenting för de här pengarna, för vi har använt dem redan. Ekonomiavdelningen med Charlotta i spetsen gör ett hårt arbete för att göra underskott till positiva resultat med monopolpengar, det är Fri 500 och migrationspengar. När ska vi börja amortera av dessa lån? Det är snart för sent. Skall dagens styrande höja kommunalskatten med folkflytt ifrån kommunen som resultat? Eller kommer man att lämna över Svarte Petter till kommande generationer. Vi måste göra något, det är en stor osäkerhet. Jag är orolig.
SD-politikern meddelade sedan att han skulle lägga ned sin röst.
"En utmaning"
Lars Rosander (C) bemötte kritiken.
– Det är naturligtvis en utmaning och osäkerheten är ju på många plan i samhället i stort och när det gäller investeringsnivån så kommer ju den givetvis att granskas noga här under processen fram till beslut i november. Vi har ju som det framgått här och som Birger säger haft stora investeringar som vi har gjort och de har varit nödvändiga och vi har fått bättre lokaler, men naturligtvis måste vi ställa kommande investeringar mot kostnader för avskrivningar och räntor. Det är också en utmaning i det kommande budgetarbetet.
Socialdemokraten Mattias Wärnsberg vill se en extern granskning av kommunens ekonomi.
– För tio år sedan gjorde SKL en genomlysning av ekonomin och det kan vara läge för en sådan igen. Jobbar vi effektivt? Det kan finnas saker som vi inte tänker på. Kan vi jobba mer med andra kommuner? Har vi optimal förvaltning? Det ser kärvt ut, men det brukar det göra och ofta blir det rätt bra när vi kommer till aktuellt år ändå.
Ramarna klubbades därefter igenom utan besvär.