Riksdagsledamoten Gudrun Brunegård (KD) har besökt Prolympia i Virserum och blev väldigt imponerad av deras arbete under de senaste tio åren. Foto: Ossian Mathiasson
Riksdagsledamoten Gudrun Brunegård, med uppdrag som ledamot i riksdagens utbildningsutskott och partiets nationella talesperson i skolfrågor, besökte Prolympia som en del i sitt arbete för att få viktig input från verksamheterna.
– Jag har alltid älskat skolmiljön och får en alldeles särskild känsla. Det är dessutom roligt att för första gången komma till Prolympia i Virserum, säger Gudrun Brunegård.
"Det var ett stort beslut"
När högstadieskolan i Virserum lades ner efter en livlig skoldebatt för tio år sedan, 2010, startade friskolan Prolympia F–9-skola i de befintliga skollokalerna.
– Jag själv följde skoldebatten och blev chockad när jag hörde att de skulle lägga ner högstadiet i en så pass stor ort som Virserum. Det var ett stort beslut och jag undrade hur det skulle gå. Det var väldigt intressant att se hur folket samlade sig, säger Gudrun Brunegård.
Tina Bågenhammar, rektor på Prolympia, berättar att det blev en intensiv skolfejd som slutade med att Virserum Invest AB och Prolympia köpte skolbyggnaderna. I dag äger Rune Tedfors hela skolan.
– Sett ur det perspektivet är det otroligt roligt att se hur fint skolan har utvecklats och hur ni har bevisat att man kan göra något bra av det, säger Brunegård.
"Har dragit en vinstlott"
Prolympia hade 150 elever när de startade upp för tio år sedan och nu har de runt 300 elever från förskoleklass till årskurs 9.
– Vi har blivit dubbelt så stora på tio år och då har vi dessutom kö till skolan. Vi har ett kösystem där vi har så pass lång kö till vissa klasser att vi skulle kunna släppa på en hel årskurs men det har inte funnits möjligheter till att göra det. Vi förbereder för att kunna släppa på fler elever men det handlar om utrymme också. Skolan var i väldigt dåligt skick när vi tog över den så vi rustar upp den med mycket renoveringar. Vi har precis borrat bergvärme som var en stor investering, säger rektorn Tina Bågenhammar, som började på skolan 2010 och har varit rektor sedan 2017.
Anders Andersson (KD), ordförande i kommunfullmäktige, ser Prolympias inträde i Hultsfreds kommun som mycket lyckat.
– Vi inom KD var positiva till friskolan under skoldebatten. Med facit i hand så blev det ett framgångsrecept för elever lokalt och för att det är en profilerad skola med fokus på hälsa, idrott och internationella kontakter. Vi i Hultsfreds kommun har berikats med en stor skola som har egna profilområden. Söktrycket indikerar på att elever och föräldrar vill välja skolan. Hultsfreds kommun har dragit en vinstlott i och med etableringen, säger Anders Andersson.
Vill ha fler idrottstimmar
Anders Andersson har en förhoppning om att Gudrun Brunegård, som sitter i utbildningsutskottet, kan ta in Prolympia i riksdagskorridorerna.
– Det är mycket som jag känner att jag vill veta mer om i min roll som ansvarig för partiets utvecklingsarbete när det gäller skolpolitiken. Vi har från början betonat värdegrundens betydelse för att man ska få studiero och god stämning, säger Brunegård.
Kristdemokraterna vill bland annat skapa fler skoltimmar för idrott och hälsa.
– Vi har höga ambitioner. Nationellt har man lagt in 600 timmar i kursplanerna men vi vill ha 700 timmar för vi menar att det är så viktigt med fysisk aktivet och rörelse för förmågan att koncentrera sig och göra bra skolresultat. Här på Prolympia har man extra mycket idrott och jobbar medvetet med dessa bitar. Prolympia visar att många av våra teoretiska idéer går att genomföra på ett bra sätt, säger hon.
Kopplar kunskaper till verkligheten
Bågenhammar berättar att de har mer än bara idrott på schemat och tar gärna till avbrott i undervisningen för ökad rörelseglädje och bättre motivation vid skolbänken.
– Vår slogan är ”En skola i rörelse”. Man kan vara en skola i rörelse på många olika sätt, inte bara genom att det är en idrottsskola. Det var det lilla fröet som Mattias Feyes (Prolympias vd) sådde hos mig och som senare skapade flera olika projekt, säger Bågenhammar och fortsätter:
– Det är viktigt att omsätta sina kunskaper i praktiken. Vi har toleransresor i årskurs 8 och det blir något helt annat att besöka ett koncentrationsläger när man läser om andra världskriget än att sitta och läsa om det i en bok. Motivationen hos eleverna är en svår nöt att knäcka, säger Bågenhammar.
God elevhälsa är prioriterat
Gudrun Brunegård avslutade diskussionen med att lyfta fram vikten av att ha bra elevhälsa på skolan.
– Om man som elev har problem i hemmet eller är mobbad på skolan så är det viktigt att det finns personer som de kan gå och prata med. Elevhälsan är en fråga som jag har lagt rätt mycket tid på, säger Brunegård.
För Prolympia är det en prioriterad fråga som de jobbar med.
– Jag brinner också för elevhälsan och vi har gjort satsningar med en särskild modell som vi jobbar efter. Det är ett förändringsarbete som vi jobbar med på skolan för att stärka elevernas situation, säger Bågenhammar.