Hjalmar Österberg står för de ord som föreningen Vindfrid har publicerat i sitt inlägg på sociala medier.
Foto: Ossian Mathiasson
Stena Renewables ansökan om att uppföra tolv vindkraftverk med en totalhöjd på 270 meter i Tönshult, strax söder om Virserum, är det projekt som är närmast ett beslut.
Kommunstyrelsens arbetsutskott tog inget beslut på förra veckans sammanträde utan lät det gå vidare till kommunstyrelsen. Partigrupperna har gruppmöten på måndagskvällen och föreningen Vindfrid har publicerat ett Facebookinlägg för att få politikerna att säga nej.
Både Micke Lång (S) och Lars Rosander (C) uppfattar inlägget som hotfullt då Vindfrid tänker hänga ut de politiker som röstar för en byggnation. Dagens Hultsfred har pratat med föreningens ordförande Hjalmar Österberg för att bemöta kritiken.
Hur resonerade ni kring texten som har publicerats?
– Det är inga hot. Om du röstar för ett vindkraftsprojekt i fullmäktige står du med ditt namn, då kan det inte vara fel att vi säger vilka som har röstat för ett projekt, säger Hjalmar Österberg.
Under punkt två står det att "Vindfrid kommer alltid upplysa om, påminna om och namnge de politiker röstade för vindkraftsprojektet och alla ska veta vilka personer som en gång beslutade om verken". "Ni skriver också att de som röstar för projektet kommer hållas ansvariga inför alla de boende". Går det inte att se som ett förtäckt hot att skriva så?
– Hot om vad? Det är inget hot, du ska stå för det du röstar på. Politikerna vet att det ofta dröjer tio år innan verken är på plats och då har de gått i pension. Det är det som är nackdelen med demokratin, det är mandatperioder och de flesta politiker orkar bara två mandatperioder. Man kan ta vilka beslut som helst, sedan är man inte kvar i politiken. Jag ska inte säga att det är hot, det är en beskrivning av hur politiken fungerar och att vi vill berätta att man inte kan ta sådana beslut i en kommun som påverkar folk långt i framtiden och tro att man ska komma undan ansvar. Ansvar innebär att man ska få svara för det varje år, de kommer få förklara hur de tänkte och vad de hade för information den där gången 2021 när beslutet togs. Om de tar ett sådant beslut så måste de, så länge de lever, alltid argumentera för att det var bra att bygga den här vindkraftsparken.
"En sprängkraftig fråga"
Micke Lång (S) berättar att Socialdemokraterna sa ja till Dackevinds ansökan för att ge experterna på Länsstyrelsen möjlighet att pröva ärendet.
– Det kan vara ett rimligt argument för en politiker som inte är så insatt, men om man vet lite om hur länsstyrelsen fungerar så vet man att vindprojekt bara kan stoppas på kommunal nivå. Länsstyrelsen stoppar väldigt sällan sådana projekt, bara om man hittar speciella fåglar, fladdermöss eller insekter. Länsstyrelsen är regeringens förlängda arm, statens myndighet i vår region, och följer regeringen. De har regeringens direktiv att bygga vindkraft nu. Kommunen har chansen att säga nej, men Länsstyrelsen kommer troligtvis inte säga nej.
Hur ser du på att Micke Lång säger ”Det är ett ja till att länsstyrelsen får komma hit och säga om det går eller inte”?
– Det är att komma undan sitt ansvar som kommunpolitiker. Som myndigheterna är uppbyggda nu så kan man bara stoppa vindprojekt på kommunal nivå. Länsstyrelsen gör ingen neutral bedömning, det är jätteovanligt att de avslår ansökningar men det kan ändras i valet om KD och M kommer till makten.
Försöker ni skrämma politiker att rösta vad ni anser är rätt?
– Nej, inte skrämma. Vi vill vara tydliga med att vi kommer informera om vilka partier och vilka politiker som röstar för respektive emot så det är tydligt i valet. Det kan vara att S är det parti som vi vindkraftsmotståndare ska rösta på, då kommer vi rekommendera det. Vi har varit väldigt nöjda med KD med att de röstar emot. C röstade emot Dackevind så vi hoppas att de gör det nu också, säger Österberg och fortsätter:
– Tänk om vindkraftverken kommer upp om sex år och visar sig vara så illa som vi hela tiden har trott, att det stör i flera kilometer och att folk inte kan sova. Jag skulle inte vilja vara den politiker som går runt i vår kommun och är ansvarig för att ha byggt det. Hur kul är det? Hur kan de ens riskera det? Det är jätteriskabelt, tänk att få alla de väljarna emot sig och alla blir arga. Informationen som vi ger är för att informera om hur farlig frågan är. Det är en fråga som väcker oerhörd ilska hos många boende, man ska inte bygga vindkraft om man är politiker. De som är för är väldigt få på landsbygden, de flesta är försiktigt negativa.
Hur ser ni på den demokratiska aspekten i att det här kan tolkas som att ni försöker skrämma politikerna som överväger att rösta för projektet?
– Det är inte för att skrämma, de är för att få dem att vakna och förstå att det är en sprängkraftig fråga. Man kan inte bara ta ett beslut om en sådan sak som påverkar så otroligt många människor och tro att det inte ska bli ansvar för det under lång tid framöver. De måste fråga sig, vill jag ta ansvar för de här verken 20 år framöver? Kan jag stå för det på torget och i matbutiken och säga att det var bra att vi byggde verken? Alternativet behöver inte vara att inte bygga vindkraft, det kan vara att vänta och se. Kan man bara stå emot på lokal nivå i några år så tror jag att frågan är ur världen. Det ger inte kommunen någonting, bara att de får lite ryggdunk från Stockholm.
Är det ett språkbruk som är lämpligt?
– Om politikerna var mer pålästa och hade pratat med så många människor som jag har gjort, som bor nära vindkraft, och visste hur bolagen dribblar med sanningen så skulle de förstå allvaret och förstå att det inte är en vanlig fråga. Det påverkar så många människor. Är det någon gång som det är läge att vara hårdare i tonen så är det nu. Jag tycker att vi har haft en mycket civiliserad ton hela vägen, det har varit otäcka diskussioner i många andra kommuner. Vi har hållit det fint i vår kommun och det ska vi fortsätta att göra. Det är viktigt att vi håller tonen men nu börjar det bränna till och då ska vi höja tonen.