Annons:

Sök

Annons:

Målillabon prisad för sitt brinnande intresse för hembygden – flera böcker på gång

Linus Karlsson från Målilla brinner för sin hembygd och belönas med ett stipendium från Kalmar läns hembygdsförbund. Foto: Thorbjörn Svahn/Pressbild

Målillabon prisad för sitt brinnande intresse för hembygden – flera böcker på gång

Kalmar läns hembygdsförbund har för första gången delat ut stipendiet Jubileumsfonden. Målillabon Linus Karlsson, 30, var först ut med att få utmärkelsen i samband med söndagens årsmöte. 

Annons:

Kalmar läns hembygdsförbund skriver i ett pressmeddelande att Linus Karlsson från Målilla får representera den unga generationen och framtiden för hembygdsrörelsen i Kalmar län. 30-åringen brinner för hembygden och har bland annat skrivit en bok om ”Målilla by” på över 400 sidor. 

”Snart kommer nästa bok ”Hagelsrum och gårdarna längs Kristdalavägen”. Bok nummer tre och fyra är under planering. Linus Karlsson använder digitala verktyg som Facebook där du kan följa med Linus på hans spännande hembygds- och kulturarvsresa. Från Forntid genom Nutid mot Framtid som är hembygdsrörelsens devis, allt detta ryms i Linus Karlsson”, skriver Kalmar läns hembygdsförbund i ett pressmeddelande. 

Mottog priset på söndagen

Kalmar läns hembygdsförbunds arbetsutskott beslutade vid sitt möte den 27 september att tilldela Linus Karlsson Jubileumsfonden 150 års pris år 2021. Utdelningen ägde rum vid Kalmar läns hembygdsförbunds jubileumsårsstämma i Kalmar på söndagen. 

De önskar honom lycka till i kulturarvsarbetet och med kommande utmaningar.

”Hembygdsrörelsens vision är en levande hembygd öppen för alla. Linus, du ger oss alla hembygdsvänner den visionen rakt in i våra hjärtan”, skriver Kalmar läns hembygdsförbund.

Flera nya böcker på gång

Linus Karlsson berättar att det är ett nytt pris som Kalmar läns hembygdsförbund har tagit fram i samband med 150-årsjubileet.

– Det känns lite konstigt att jag är först med att få priset. Jag blev förvånad när hon (Lisbeth Svensson) ringde upp förra veckan, frågade vad jag skulle göra på söndag och sa att jag skulle ner till Kalmar och ta emot ett pris. Det var mycket tankar som for runt i huvudet, säger Linus Karlsson som erhöll diplom, blommor och en check på 5 000 kronor.

Han har sedan ung ålder varit intresserad av gamla saker, mycket tack vare hans föräldrar som samlade på gamla saker.

– Det som gjorde att det började var för att mina gamla grannar hade mycket information om Målilla. När de gick bort fick jag ärva allting. Det var så mycket saker så jag bestämde mig för att sammanställa det till en bok till nära och kära. Det spred sig till fler och fler som ville läsa boken. Det har blivit som ett gift och jag kan inte sluta nu. 

Bok nummer två är färdigskriven men det dröjer innan det går att ta del av den.

– Den ska korrekturläsas och faktagranskas så tanken är att den släpps vid påsk 2022.

Vad kan du säga om bok nummer tre och fyra?

– Jag håller på att samla in material till den. Den ena boken ska handla om Målilla station och den andra om Gårdveda socken. Tanken är en femte bok om området norr om Målilla lite längre fram.

Vad betyder detta arbete för dig?

– Jag lär mig bygderna bättre när jag forskar. Det är inget som ger ekonomiskt. De kronorna som jag får över lägger jag på forskningen. Jag får köpa rättigheter och bilder. Jag gör iordning i källaren och putsar om gamla pannrummet som har stått tomt. Det ska bli ett historiearkiv i historierummet.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: