Annons:

Sök

Annons:

  • Efter de starka protesterna är parterna överens: så löser man nattarbetet

    Nöjda "nattisar". Nu är parterna överens, nattarbetarna får behålla sina tiotimmarspass och får en extra återhämtningsnatt mot att de får vara beredda på att jobba på flera ställen, så kallat samplaneringsområde. Foto: Privat

  • Efter de starka protesterna är parterna överens: så löser man nattarbetet

    När Kommunals ordförande Alexandra Svensson överlämnade namnunderskrifterna till socialchef Marie Stjernström kom man överens om att sätta sig ner och diskutera arbetstidsförkortningen ytterligare. Nu har man nått en lösning. Foto: Lotta Madestam

Efter de starka protesterna är parterna överens: så löser man nattarbetet

Arbetspassen för nattarbetarna inom vård och omsorg bantas inte – utan det blir en extra återhämtningsnatt istället. Det står klart sedan socialförvaltningen och fackförbundet Kommunal kommit överens.
– Det känns fantastiskt bra, säger ordförande Alexandra Svensson.

Annons:

Det är med stor glädje som hon konstatera att Kommunals arbete gett resultat. Efter att ha förhandlat med socialförvaltningen får de som jobbar ständig natt en extra återhämtningsnatt, istället för att arbetstiden bantas från 10 till 9,5 timmar per pass. Något som arbetsgivaren först drev igenom.

När en protestlista med 352 namn överlämnades till socialchef Marie Stjernström för ungefär en månad sedan lovade hon att man skulle ”backa bandet, göra om och göra bättre”.

Tre olika förslag lades fram när parterna träffades: det ursprungliga att minska arbetstiden till 9,5 timmar. Men också ett förslag om att behålla tio timmar, mot att man troligtvis får jobba på flera ställen för att logistiken ska fungera. Så kallat samplaneringsområde.

– Plus ett tredje förslag om rullande schema dag, kväll och natt, men det är inget alternativ för vare sig arbetsgivaren eller oss som vi ser det, säger Alexandra Svensson.

De anställda var överens

– Vi har skickat ut alternativen till ”nattisarna”, allihop röstade på alternativ två, säger Lena Murto, som förutom att hon är anställd nattarbetare sedan 1996 även är skyddsombud, arbetsplatsombud på nattpatrullen och huvudskyddsombud på hemtjänsten.

Så, efter att parterna träffats och diskuterat saken blir det som Kommunal och de anställda hela tiden velat – baserat på en heltidstjänst blir det en extra återhämtningsnatt istället.

– Samtidigt går en förfrågan ut till alla som jobbar deltid, om de vill gå upp till heltid, vilket alla har i botten, säger Lena Murto.

Vad är er känsla nu?

– Vi är förstås jättenöjda, det känns fantastiskt bra att arbetsgivaren lyssnat på oss. Nu har vi haft den dialog som vi skulle haft från början, så nu hoppas vi att det kan fortsätta så med samverkan, så inte socialförvaltningen bestämmer saker utan oss och skyddsombuden. Nu återstår att titta på exakt hur vi ska lösa det.

I Oskarshamn firade man med bubbel, sedan kommunen till slut gick med på att behålla tiotimmarsnätterna.

Hur ska ni fira det här?

– Det får avvakta lite. Vi saknar en signatur på papperet, så det är fortfarande väldigt färskt.

– Men, tillägger Alexandra Svensson, cheferna har börjat skicka ut informationen till medarbetarna så vi är lättade och glada.

"Alla kommer inte vara nöjda"

Marie Pihl är verksamhetschef och säger så här om överenskommelsen:

– Det är klart att jag förordar vårt första förslag, men nu är vi överens om att vi gör så här mot att vi inför så kallat "samplaneringsområde" som betyder att medarbetaren har sin anställning där den alltid haft och jobbar mest där – men att man måste vara beredd på att förlägga några arbetspass på någon eller några andra arbetsplatser. Det är en schemateknisk fråga.

Hur känner du nu, när ni är överens?

– Det är skönt att vara överens, det har vi eftersträvat hela tiden och det blir säkert bra det här också. De flesta medarbetarna vill ha det så här, sedan tror jag inte att alla kommer att tycka det är bra med samplaneringsområden. Men i söder, Lundagården, Hemgården och Ekliden, jobbar man redan så på natten sedan något halvår tillbaka. Det är svårt att få ihop det på de små boendena.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: