Den nya bassängen i Hagadal skjuts på framtiden. Det är ett beslut som kommunstyrelsen har fattat vad gäller nästa års budget. Ärendet ska upp i fullmäktige för beslut.
Foto: Ossian Mathiasson
Kommunfullmäktige tog budgeten för 2023 i juni och ska nu ta om den i och med att det är en ny mandatperiod. Normalt sett brukar inte Hultsfreds kommun göra några justeringar men det blir en del förändringar i investeringsbudgeten utifrån rådande läge.
– Det har hänt en hel del i omvärlden sedan 2023 års budget. Energikostnaderna sticker i höjden, framför allt elen, och det blir i detta förslag elva miljoner kronor mer i elkostnader för 2023 än i somras. Vi vet i dagsläget inte så mycket om fjärrvärme, flis, pellets, men det är inte lika stora pengar som elen gör. Vi har en ombudgetering i februari där vi kan ta hänsyn till sådana saker, säger ekonomichefen Henric Svensson.
Pensionerna ser ut att öka med 25 miljoner kronor under nästa år.
– Det är inlagt i budgeten. Det är som en följd av höga inflationen och höjda prisbasbeloppet. Utvecklingen har fortsatt efter att budgeten beslutades i juni och blivit värre, säger Henric Svensson.
Det är dessutom hög inflation på livsmedel.
– För att kunna finansiera det som behöver göras inom skola och äldreomsorg saknas det 1,8 miljoner kronor, enligt våra beräkningar, säger Svensson.
Invånarantalet har ökat
Hultsfreds kommun har en del positiva effekter med att det ser ut som att invånarantalet har ökat med 25 invånare fram till 1 november i år.
– Det var antagande om en minskning med 75 invånare, men nu blir det 25 fler. 100 bättre motsvarar ungefär sju miljoner kronor på ett år, säger Svensson.
Den senaste skatteunderlagsprognosen är 8,9 miljoner kronor bättre än förväntat.
– Det har kommit lite tillskott, men det är inte tillräckligt för att täcka kostnadsökningarna som vi har pratat om.
Hultsfreds kommun har mest fokus på att dra ner takten på investeringsprojekten i och med att räntorna har skjutit i höjden.
– Vi har en snittränta på 0,6 procent men varje nytt lån vi tar upp innebär mellan tre och fyra procent i räntekostnad. Här fanns en möjlighet att påverka räntekostnaderna och avskrivningarna framåt.
Investeringsprojekt flyttas fram
Förslaget är att investeringsbudgeten för 2023 ska sänkas med 83 miljoner kronor, från 220 till 135 miljoner kronor. De tilltänkta investeringsprojekten med ny bassäng i Hagadal och förbättringar vid Kejsarskullen flyttas framåt i tiden. Hagadalsbygget skjuts upp från 2022/2023 till 2024/2025.
Oppositionen med Vänsterpartiet och Socialdemokraterna har en avvikande mening i detta ärende.
– Vi förstår att vi måste flytta, men vårt förslag är en flytt med genomförande 2023 och 2024 istället för 2024 och 2025. Vi var med på att flytta investeringen men inte så mycket, säger oppositionsrådet Tomas Söreling (S).
Det finns även en avvikande mening vad gäller utvecklingen av Kejsarkullen och då handlar det om att anläggningen ska vara öppen för allmänheten dygnet runt.
– Vi vill genomföra investeringen 2023 och det är inte med i det här förslaget. Det har man skjutit på och det vänder vi oss emot. Vi har två avvikande meningar och reserverar oss mot förändringarna, säger Tomas Söreling.
Att investeringsbudgeten går från 220 till 135 miljoner kronor tycker Lars Rosander är en fortsatt stor investeringsbudget.
– Utifrån rådande läge känner vi att vi måste sänka kostnaderna och minska ner vår investeringsbudget. Historiskt sett är det fortfarande en stor investeringsbudget, men det blir en inbromsning, säger Lars Rosander (C) och fortsätter:
– Istället för att genomföra investeringen på Kejsarkullen med ökad öppenhet så pratar man om att man kan lösa det tillfälligt med kvälls- och helgöppet med personal, annars är tanken att man ska kunna hitta lösningar för att lämna sitt material på andra tider än de ordinarie öppettiderna.
Använder mer av de sparade pengarna
Hultsfreds kommun hade ett resultat på plus tio miljoner kronor när budgeten sattes i juni och nu har kostnaderna stuckit iväg på flera håll. Nu har man gjort förändringar som ger ett överskott på sju miljoner för 2023.
– För att få ihop en budget med ett plusresultat så har vi tagit in pengar som vi har sparat för just sådana här syften. Det finns 43,7 miljoner kronor av välfärdsmiljarderna (Fri500). Budgetbeslutet i somras innebar 7,4 miljoner kronor av de sparade pengarna och nu behövs det användas ytterligare 23,1 miljoner kronor, totalt blir det 30,5 miljoner i budgeten för 2023, säger Henric Svensson.
Lars Rosander berättar att kommunen inte går in och gör besparingar i budgeten för 2023.
– Vi gör inte det med tanke på att det är en sån snabb förändring i samhället med tvära kast. Då är det bra att ha de sparade pengarna som vi gemensamt har sparat till just sådana här tillfällen. Vid budgetarbetet för 2024 får man tänka annorlunda när det gäller verksamheternas uppgifter. Är det något man kan förändra? Är det någon verksamhet som ska dras ner? Det får vi ta då, men nu täcker vi upp med de tillgångar vi har för att det inte ska bli några panikartade åtgärder. Det slipper vi genom att hantera det på det här sättet, säger Lars Rosander.