Annons:

Sök

Annons:

  • Manifestation för fria arbetsskor – därför jobbar man i röda tossor

    Linda, Shqipe och Josep är tre av runt 400 anställda inom vård och omsorg, förskola och skola som arbetar i röda tossor under tisdagen för att manifestera att man inte har fria arbetsskor i kommunen. Foto: Lotta Madestam

  • Manifestation för fria arbetsskor – därför jobbar man i röda tossor

    En dag med röda tossor. Skyddsombud samlades på tisdagsmorgonen för ett gemensamt möte innan man gav sig ut till sina respektive arbetsplatser för att sprida information om manifestationen. Foto: Lotta Madestam

Manifestation för fria arbetsskor – därför jobbar man i röda tossor

Runt 400 anställda i kommunen arbetar idag i röda plastsockor. Det är ett sätt att manifestera att man inte får arbetsskor.
– Vi vill göra uppror, alla ska ha rätt till rätt utrustning, säger Alexandra Svensson, ordförande i Kommunal sektion Hultsfred-Högsby.

Annons:

Under tisdagen sätter fackförbundet Kommunal region Sydost fokus på bristen av arbetsskor inom främst vård och omsorg, barnomsorg och skola.

– Många kvinnodominerande yrken, säger Alexandra Svensson. Sedan finns det de yrkeskategorier som har arbetsskor, men så långt har vi tyvärr inte kommit på alla ställen.

Jobbar i röda tossor

Hultsfred är inget undantag, utan runt 400 anställda på många arbetsplatser runt om i kommunen jobbar under dagen i röda tossor – för att visa sitt missnöje mot att man saknar arbetsskor.

– Nu vill vi göra uppror, vi vill ha arbetsskor! Alla ska ha rätt till rätt utrustning när man är på jobbet, säger Alexandra Svensson.

– Vi har fått arbetskläder, men vi saknar fortfarande skor för att få en fulltalig utrustning för att kunna utföra vårt arbete, tillägger hon.

Vad tror du att manifestationen kan få för effekt?

– Vi hoppas att kommunen verkligen ser hur många ställen det är som saknar arbetsskor. Och att det samtidigt blir en påtryckning till Arbetsmiljöverket. De tycker inte det ska vara krav på att ha arbetsskor, så vi får inte stöd därifrån. Det är katastrof. Arbetsmiljöverket behöver ändra i sina rapporter.

Flera tusen steg dagligen

Alexandra Svensson berättar att många anställda går flera tusen steg per dag i jobbet. 

– Det är självklart att de ska ha arbetsskor, det blir ju skador till slut annars.

Så Alexandra ser att det finns två sidor av problemet. Dels att det blir en kostnad för den anställde att köpa skor som slits i arbetet, men framför allt tänker hon på risken för arbetsskador.

– Man får problem med fötterna, ryggen, knäna. Det blir mycket sjukskrivningar, med höjd risk för arbetsskador, så i förlängningen blir det dyrare för arbetsgivaren, Hultsfreds kommun. 

Hoppas ska gå igenom

Alexandra Svensson understryker att Socialdemokraterna lagt en motion om fria arbetsskor.

– Den hoppas vi verkligen ska gå igenom. Det här hoppas vi ska bli en bra påtryckning.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: