Annons:

Sök
  • I stor intervju: Alexandra om sitt nya uppdrag – ska leda arbetet med 1 200 medlemmar

    Alexandra Svensson är ny ordförande i Kommunal Hultsfred-Högsby. "Jag vill uppfattas som engagerad och lyhörd. Och driven så klart, för det är medlemmarnas frågor vi ska driva tillsammans allihop", säger hon. Foto: Privat

  • I stor intervju: Alexandra om sitt nya uppdrag – ska leda arbetet med 1 200 medlemmar

    Jeanette Persson avtackades som ordförande på Kommunals årsmöte i torsdags, och Alexandra Svensson tar nu över ansvaret för verksamheten och 1 200 medlemmar. Foto: Privat

  • I stor intervju: Alexandra om sitt nya uppdrag – ska leda arbetet med 1 200 medlemmar

    Alexandra Svensson kastades direkt in i hetluften, när Kommunal överlämnade 352 namnunderskrifter till socialchef Marie Stjernström, som en protest mot kommunens sätt att lösa arbetstidsförkortningen för nattpersonal inom vård och omsorg. Foto: Lotta Madestam

I stor intervju: Alexandra om sitt nya uppdrag – ska leda arbetet med 1 200 medlemmar

Alexandra Svensson, 29 år från Hultsfred, är ny ordförande för Kommunal Hultsfred-Högsby. Knappt hade hon tillträtt så kastades hon rakt in i hetluften.
– Det är lika bra att ge sig in i allt med en gång så jag lär mig, det kommer ständigt nya frågor där vi behöver stå enade. Lite läskigt känns det, men mest spännande och roligt.

Annons:

På torsdagskvällen, när Kommunals lokalavdelning Hultsfred-Högsby hade årsmöte, avtackades Jeanette Persson som lämnade över ordförandeklubban till Alexandra Svensson.

Hon är inte sen att erkänna att det känns lite läskigt. Hon har ändå tagit på sig ett ansvarsfullt uppdrag, som bas för en sektion med cirka 1 200 medlemmar.

Men samtidigt är hon stolt att hon vågade tacka ja till något helt nytt, som hon tänker kommer vidareutveckla henne som person.

– Jag tyckte det lät spännande, säger Alexandra. Idag är jag glad och hedrad över att ha fått frågan, att ha blivit nominerad och framröstad av andra medlemmar och huvudskyddsombud. Det ser jag som en ära att de vill se mig som ordförande och tror på mig, att jag ska klara uppdraget.

Erfarenhet av två yrken

Alexandra har gått vägen från mångårigt uppdrag som först skyddsombud och arbetsplatsombud inom vård och omsorg, via huvudskyddsombud inom förskolan.

– Det ser jag som positivt, att jag har en bild både av vård och omsorg och förskolan, eftersom jag jobbat både som undersköterska och nu barnskötare. Det hoppas jag ska bli en styrka.

Utöver ordförandeskapet kommer Alexandra Svensson jobba kvar 40 procent på Målilla förskola. Den fackliga tiden fördelas mellan Hultsfred och Högsby, där hon kommer vara en dag i veckan.

Direkt in i hetluften

Så nu tar hon ett fackligt steg till, inom det hon jobbat med länge. Hon summerar det med orden: jätteroligt, spännande och utmanande.

Och nog kastades hon direkt in i hetluften alltid, högst upp på barrikaderna, när namnlistorna lämnades över som en protest mot kommunens förslag att lösa arbetstidsförkortningen för nattpersonalen inom vård och omsorg. Vilket Dagens Hultsfred skrev om tidigare i veckan.

Hur tänker du kring att du fick börja med en så het fråga?

– Jag har ju varit i bakgrunden genom hela processen, så jag har varit med men inte synts så mycket utåt. Nu tar jag över och driver frågan vidare. Det var lika bra att ge sig in i hetluften med en gång, så jag lär mig. Det kommer fortsätta att komma nya ärenden där vi behöver kämpa och stå enade. Lite läskigt är det, men samtidigt spännande och roligt.

Vad kommer du mer sätta fokus på som ordförande?

– Det heta ämnet nu är att det brustit mycket i arbetsmiljön under pandemin. Skyddsombuden har flera gånger blivit förbigångna, säger Alexandra och fortsätter:

– Det har alltid varit en bra dialog tidigare mellan arbetsgivaren och Kommunal. Nu vill vi återuppta det arbetet och kommunikationen som vi hade innan pandemin. Det är ju därför vi har ett samverkansavtal – som bygger på att vi ska samverka mellan olika parter för att gemensamt komma fram till bra lösningar. Det avtalet ersätter rent av en del MBL-punkter, därför är det viktigt att vi följer det avtal vi har.

Fakta

Namn: Alexandra Svensson

Ålder: 29, blir 30 år i april.

Bor: I Hultsfred med sambo och två söner.

Så vill jag uppfattas som ordförande: Engagerad och lyhörd. Och driven så klart, för det är medlemmarnas frågor vi ska driva tillsammans allihop.

Gör gärna på fritiden: Bakar och lagar mat. Grabbarnas aktiviteter och fritidsintressen tar också en del tid, för jag är gärna med där.

Det visste ni kanske inte om mig: Att jag samlar på palettblad i den mån de får rum på fönsterbrädan.

Det roligaste jag gjort: Cykla Tjejvättern. Det var tänkt att jag skulle göra hela Tjejklassikern, men jag hann inte bli klar för jag fick inte ledigt från jobbet för att göra Vansbrosimningen. Så den har jag kvar att lyckas göra.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: