Det var stor uppslutning med anställda inom vård och omsorg på fredagen när namnunderskrifterna skulle överlämnas.
Inte bara nattpersonal hade samlats utanför kommunhuset, utan starkt stöd finns också från dagpersonal, som också kommer påverkas av kommuns förslag att banta nattens arbetspass från 10 till 9,5 timmar när arbetstidsförkortningen slår igenom den 1 april.
– Det vi tar strid för är att nattpersonalen istället ska ha längre återhämtning när de väl är lediga, vilket skulle bli en extra dag på två schemaperioder, istället för en halvtimme här och där, säger Jeanette Persson, tidigare ordförande för Kommunal Hultsfred-Högsby, som lämnade över ordförandeskapet till Alexandra Svensson på torsdagskvällen.
Protestlista med 350 namn
På kort tid har lite drygt 350 medarbetare, både dag- och nattpersonal, skrivit under namninsamlingen som överlämnades som protest till socialchef Marie Stjernström.
– Jag tycker gensvaret är jättebra, sa Alexandra Svensson. Vår styrka är att vi är starka tillsammans, så jag hoppas vi har de bästa förutsättningarna att få till en ändring på hur arbetstidsförkortningen ska genomföras, så det blir utifrån vad som är bäst för våra medlemmar.
En av dem som var på plats var Åse Nordh, Hultsfred, som jobbar på ett särskilt boende.
– Jag är här för att stötta både natt- och dagpersonalen. Det var en självklarhet att skriva under, vi jobbar redan mycket obekvämt och delade turer, så jag är inte intresserad av att jobba längre om kvällarna.
Lovar backa bandet, göra om och göra bättre
När Marie Stjernström tog emot listorna från Alexandra Svensson hade hon ett direkt besked till alla närvarande:
– Vi har pratat om det från arbetsgivarens sida och det vi kommer göra är att backa bandet lite och påbörja en dialog, göra om och göra bättre. Vi kan ju faktiskt se, att vi inte delat bilderna vad det är som gör att arbetsgivaren har det här förslaget, och ni ett annat. Vi behöver lyssna på varandra.
Personalen lyfte även att flera andra kommuner, däribland Oskarshamn, bestämt att gå på personalens önskan att behålla sina tio timmar till förmån för längre återhämtningstid.
– Ja, det finns lite olika lösningar, sa Stjernström, jag tänker att vi behöver titta på vad vi kan göra i Hultsfreds kommun, för att komma fram till något bra.
Spel för galleriet
Ett besked som uppskattades – men det fanns ändå en viss skepsis, kring vad det kommer innebära i slutändan.
– Hoppas att det inte bara är snack, utan att vi personal verkligen får vara med och lämna synpunkter, sa Ingela Strömbom.
Jeanette Persson framförde även hon en liten rädsla.
– Jag hoppas att det kommer betyda att vi verkligen kommer någonvart, så det inte bara är spel för galleriet.
Här kan du läsa Dagens Hultsfreds artikel "Anställda ser sig som förlorare, medan kollegorna i Oskarshamn firat med bubbel"
Här kan du läsa verksamhetschef Marie Pihls svar på kritiken.