Hultsfreds Bostäder besitter ett gammalt fastighetsbestånd och ligger hundratals miljoner kronor efter vad gäller underhållet. Ordförande Åke Nilsson (KD) flaggar för att det kan bli aktuellt med fler rivningar.
Foto: Ossian Mathiasson
Det var i samband med sammanträdet i kommunstyrelsens arbetsutskott som Hultsfreds Bostäders vd Helena Grybäck Svensson och ordförande Åke Nilsson presenterade en nulägesrapport, vad man ska göra framöver, tankar kring olika projekt och underhållsplaner.
– Det var en redovisning. Vi har de här samtalen mellan bolaget och vår ägare (Hultsfreds kommun) om hur läget är i bostadsbolaget och det är inte alltför muntert. Vi är mitt uppe i hyresförhandlingarna men det pratade vi inte om nu. Det har sjösatts en ny förhandlingsmodell och det var inget särskilt bra läge att införa den just nu, men den ska verka på sikt, säger Åke Nilsson.
Stort underhållsbehov
Åke Nilsson tog under sammanträdet del av information om en underhållsplan som håller på att växa fram. En konsult går igenom bostadsbolagets alla fastigheter för att se vad som behöver göras.
– Ungefär hälften av fastigheterna är genomgångna och rapporten beräknas vara färdig i mars/april. Det är ett noggrant arbete som genomförs och konsulten redovisar varje fastighet och vilka behov som finns av underhåll, säger Åke Nilsson.
Det som har kommit fram så här långt är att bostadsbolaget står inför ett stort underhållsbehov.
– Kostnaden uppgår i detta nu till hundratals miljoner kronor och det är hisnande siffror. Vi ligger ordentligt efter när det gäller underhåll. Vi har ett gammalt bestånd och det finns väldiga utmaningar att ta sig an, säger Åke Nilsson och fortsätter:
– Bara hälften av fastigheterna är genomlysta. Det finns stora behov i närtid, men det orkar vi inte genomföra utan det får vi ta i en annan takt.
Bolaget flaggar för fler rivningar
Fem huskroppar med totalt 108 lägenheter har rivits i Stålhagen och bostadsbolaget har rivningsbeslut på det stora hyreshuset Aspelandshem på Bastugatan i Virserum. Åke Nilsson berättar att det kan bli aktuellt med fler rivningar i kommunen framöver.
– Det går inte att peka ut var det ska ske. Vi har naturligtvis vårt kära Stålhagen där barn- och utbildningsförvaltningen har lämnat en huskropp som tidigare var förskola och ytterligare en huskropp som ursprungligen är byggd som ett gruppboende. Det är mycket som står tomt och det som är ledigt är inte samlat i en huskropp, då hade det varit enklare att fatta beslut om rivning. Vi får se var vi hamnar.
Standarden på lägenheterna i Stålhagen varierar.
– En del lägenheter är mer slitna än andra. Lägenheternas planlösningar är inte alls tokiga. Det är rymliga utrymmen men det som inskränker tillgängligheten är att det saknas hiss. Flera lägenheter skulle vara riktigt bra om det fanns hiss.