Annons:

Sök

Annons:

Företagarnas vd till Vimmerby – här är hans bästa tips för att få bättre ekonomi

Günther Mårder är vd för Företagarna. Foto: Pressbild

Företagarnas vd till Vimmerby – här är hans bästa tips för att få bättre ekonomi

Han har det väldigt gott ställt – men har länge gått runt på 18 000 kronor i månaden. Företagarnas vd Günther Mårder är extrem när det kommer till sparsamhet.
– För många sätter bekvämlighet före ekonomisk rationalitet, säger han.

Annons:

Han är vd för Företagarna och har det väldigt gott ställt. Men det är inte något lyxliv som lockar Günther Mårder. Företagarnas vd har blivit känd över hela landet för sitt sätt att vara extremt sparsam. Begreppet snål vill han själv helst undvika.

– Det är ett så negativt laddat ord. Om en person är snål så går det ut över andra. Jag vill inte att människor i min närhet ska uppfatta mig som snål. Men jag skulle kunna ha respekt om någon i min familj säger det, som blir tvungna att vara deltagare, säger Günther Mårder till vår tidning. 

Tidigare har han och familjen med flera barn gått runt på 18 000 kronor i månaden. Efter inflationen och räntehöjningen klarar han inte det längre. 

– Nu ligger det på 22 000 till 24 000 kronor per månad. Ska man lyckas med det så måste man jobba rätt hårt, ha kunskaper och göra smarta val i vardagen. 

Vad är det viktigaste för att lyckas få ned sina levnadskostnader så pass?

– Grunden är att börja med de här tråkiga utgifterna som inte innebär ökad kvalitet. Elen blir ju inte bättre för att du förbrukar mer eller har ett högre pris. Det är samma sak med boräntorna och försäkringen om inte villkoren skiljer sig åt. Det är också samma sak med alla digitala tjänster. I många delar av vårt liv finns möjligheten att betala ett lägre pris. Det gäller att börja i de kostnaderna för att få ett utrymme att klara av vardagen. Min situation skiljer sig ju dock från många andra, säger Günther Mårder och fortsätter:

– Bara det senaste året har sex års reallöneuppgångar ätits upp av inflationen. Vår köpkraft har skjutits sex år tillbaka i tiden. Det krävs att man är en bit över 50 år för att ha en relation till den tidiga 90-talskrisen. Tittar vi på matpriserna får vi gå tillbaka till 50-talet och bege oss till ålderdomshemmet och prata med personer födda på 30-talet. Det säger lite om hur extremt det är. 

Med ett välavlönat vd-jobb skulle han inte behöva vända på varje krona. Varför gör han det då? Günther Mårders sparsamhet sträcker sig långt tillbaka i tiden. 

– Det är sedan barnsben. Jag började med väldigt enkla och basala affärer. Jag köpte och sålde saker och investerade på börsen. Då var kapitalet så litet att jag var en passiv aktieägare. I takt med erfarenhet och att kapitalet blir större kan man engagera sig i bolagen. 

Hushåll ska inspireras av företag

Det finns ett slentrianmässigt förhållningssätt till sin privatekonomi, anser Günther Mårder. 

– Det handlar om att man sätter bekvämlighet före ekonomisk rationalitet. I min vardag möter jag företagare varje dag och de tittar varje månad på det ekonomiska utfallet och hur de kan stärka sin ekonomi. En gång i månaden har man möte för att se hur ekonomin utvecklats. Många hushåll skulle må bra av att låna en del drag hos företag, särskilt i dessa tider. Man bör göra samma sak som en företagare och gå igenom alla kostnader man har. Behöver jag det här? Landar man i ett ja, så bör man överväga om det finns alternativ eller substitut som uppfyller samma funktion till ett lägre pris. Det mesta är förhandlingsbart och man bör ställa sig själv frågan: när förhandlade jag senast priset? 

Allt sparande är i själva verket uppskjuten konsumtion, menar Företagarnas vd. 

– Det är en viktig sak att förstå. Någon gång kommer pengarna att användas. Lånar vi så tidigarelägger vi konsumtionen. Under de senaste 20 åren har vår skuldsättning ökat med sex gånger. Vi har alltså sex gånger högre skuld nu jämfört med 2002. Ekonomin har samtidigt vuxit tre gånger i storlek, så situationen är inte fullt så dramatisk men tittar vi på de kommande åren, om det fortsätter, så sätter vi våra barn och barnbarn i en besvärlig situation om vi fortsätter öka våra skulder. 

Så man ska driva sin privatekonomi som ett företag?

– Det är dra det lite långt, men man ska inspireras av företagare för att bli mer ekonomiskt rationell. Man måste också svara på varför man gör det här och vad som är det långsiktiga målet för att få en förväntansbild av målbilden. 

Vad är ditt långsiktiga mål? 

– För mig handlar det om vad som ger högst tillfredsställelse. Det är att investera i människor jag tycker om och entreprenörer som vill förändra eller förbättra något. Det kan handla om problemlösare som kanske har kunskapen men inte pengarna. Kan jag då hjälpa till så gör det mig stolt. När jag kan bidra till utveckling av effektiv cancerbekämpning ger det mig en oerhörd tillfredsställelse. Att se hur det räddar människoliv är störe än att göra de här två utlandsresorna eller köpa en ny fin bil eller bo i det största området. 

"Hetsas till en överkonsumtion"

Den höga standarden i Sverige borde ge oss en lyckonivå långt över de flesta andras i världen.

– Många har det dåligt ställt, men vi sticker inte ut visar lyckoforskningen. Vi är inte lyckligare och mycket handlar om referensramen. Med stigande ekonomiskt välstånd har vi adderat lyxiga saker vi tidigare inte haft. Det kan handla om att äta lunch ute varje dag, en ny bil eller en lyxig resa. Gör man det gång efter gång så urholkas känslan av överraskande tillfredsställelse. Ett år efter att du köpt din sprillans nya bil så har din standard sjunkit. Du kanske köpte den tidigt och det finns flera exempel på det. Vi betalar ofta ett ohyggligt högt pris för den senaste modellen. Fördröjer man sin konsumtion med ett år så kan man ofta halvera kostnaden. Prisskillnaden är ofta större än innehållet och det hetsas gärna till en överkonsumtion.

Du är vd för Företagarna. Borde du inte vilja att det konsumeras mycket så att företagen går bra?

– I grund och botten ska ingen göra onödiga köp. Hushåll som gör köp man inte behöver skapar en irrationell ekonomi. Handlar många människor irrationellt startas business som vi gemensamt inte skulle vilja se mycket av. Det bidrar till en slit- och slängkultur. 

Runt om i människors förråd, garage och vindar finns en av de största potentialerna för ett hushåll, menar Günther Mårder. 

– Sälj allt man inte använder. Sveriges förråd, garage och vindar är överfulla av saker som aldrig kommer använas utan bara väntar på att om fem, tio eller 20 år köras till tippen. Men där finns ett värde.

På fredagen besöker Företagarnas vd Vimmerby. Han inleder med ett företagsbesök på RM Snickerier och äter därefter lunch med Företagarna Vimmerby. I samband med deras årsmöte håller han också ett föredrag. 

– Jag ska prata om nuläget för företagandet, förutsättningarna i ekonomin, hur man ska tänka, och hur man ska balansera risker och möjligheter i dagens ekonomi. 

Ni som har läst ända hit har också en hel del privatekonomiskt att tänka igenom i helgen.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: