Annons:

Sök

Annons:

Förening har fått en miljon i bidrag till unik satsning –

Det görs en unik cykelsatsning på två gravityleder, en klättringsled och cykeltvätt. Ett projekt som möjliggjorts genom stöd från Tillväxtverket och ett samarbete mellan Hultsfreds kommun och Hjortens SK/Dackestupet. Foto: Privat

Förening har fått en miljon i bidrag till unik satsning – "Fantastiskt roligt"

Hjortens SK har fått ett bidrag på en miljon kronor för att förverkliga en för Kalmar län unik cykelsatsning.
– Det känns fantastiskt roligt. Det här kommer bredda vår verksamhet samtidigt som vi hoppas på ett ökat besöksantal från turister och de som tycker om att cykla, säger Roberth Sundberg, talesperson för Hjortens CC.

Annons:

Arbetet har inletts så mått för att verkligen sätta Dackestupet på cykelkartan. För nu växlar föreningen upp och utökar satsning, där två maskinbyggda gravityleder och en klättringsled ska komplettera de stigcykelleder som finns sedan tidigare. Dessutom ingår en cykeltvätt i projektet.

Bakgrunden är att Tillväxtverket utlyste att kommuner kunde söka medel för sådana här satsningar redan i november 2021.

– Det snappade Hultsfreds kommun upp och kontaktade oss med frågan om vi ville vara en del i det här och om det passade sig bra att göra satsningen i Dackestupet, förklarar Roberth Sundberg.

– Eftersom kommunen är markägare sedan två år passade det ypperligt att göra den här satsningen, som vi gick igång på ordentligt, tillägger han.

Vill erbjuda lift i framtiden

Dagens befintliga stigcykelleder går lite kors och tvärs i anläggningen på stigar i skogen.

– Det som skiljer med det nya är att ledsträckningen är nedför backen, varpå man kan cykla upp och vår ambition i framtiden att även erbjuda lift.

Med de nya kompletterande lederna blir Dackestupet en mer komplett anläggning för cykelfantaster.

– Det här är jätteroligt! Vi får ett unikt utbud för Kalmar län, som vi hoppas kommer bidra till att vi kan utbilda våra cyklister och bredda vår verksamhet, samtidigt som vi hoppas på ett ökat besöksantal från turister och de som tycker om att cykla.

”Vill höja kvalitén på anläggningen”

Satsningen i Dackestupet landar på ungefär en miljon kronor. I och med att kommunen är en samarbetspartner är det full kostnadstäckning från Tillväxtverket.

– Det är en del i en satsning för att främja att få fram bra anläggningar för mountainbike och vandring, så de har öronmärkt pengarna för just MTB-cykling, för den möjligheten är ganska begränsad idag och att det också höjer statusen på en anläggning, säger Jenni Leppelt, som skrivit ansökan i nära samarbete med Hjortens SK i sin roll som turistkonsulent på Hultsfreds kommun.

– Det är just det vi vill göra med Dackestupet, vi vill höja kvalitén och utveckla anläggningen så den blir mer komplett, så det här känns jätteroligt, tillägger hon.

Då ska man vara klara

Det har varit upphandling på arbetet så Ride and Develop, som är specialiserade på sådant här arbete, bygger lederna, medan cykeltvätten byggs av Virserumsföretaget Jonssons Entreprenad. 

– Vi räknar med att vara klara till marknadshelgen vecka 31 när vi arrangerar cykeltävlingen Götalands Enduros Series, som också kommer bedrivas på de här lederna, säger Roberth Sundberg.

Hur stort skulle du säga att det här är för klubben?

– Jättestort, inte bara för klubben utan också för stigcyklingen i stort i regionen. Det är ett initiativ från Region Kalmar att satsa på stigcykling så vi har varit på studiebesök i Trysil och i Dalarna, där man kommit långt med detta. Nu skördar vi frukten av det här initiativet och satsningen, säger Roberth Sundberg.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: