Annons:

Sök
Slarv får följder i Mörlunda –

Det grävs lite varstans för fiber i Mörlunda. Dock inte på kommunala gator sedan ÖSK valt att hålla inne grävtillståndet som en följd av slarvet i Målilla och Rosenfors. Foto: Lotta Madestam

Slarv får följder i Mörlunda – "Har inte gett grävtillstånd"

ÖSK har inte gett Open Infra grävtillstånd på kommunala gator i Mörlunda, som en följd av slarv i Målilla och Rosenfors.
– Vi kommer att ge tillstånd, men vi kommer vara mycket hårdare och ha mer koll på dem, säger Simon Råsbacken, projektledare på ÖSK.

Annons:

ÖSK ger 40-50 grävtillstånd under ett år, där runt 90 procent sköter sig exemplariskt, enligt Simon Råsbacken.

Vid fiberarbetet i Målilla och Rosenfors genomfördes inte återställningsarbetet inom utsatt tid och Open Infra fick betala ett vite på en kvarts miljon kronor.

– De här stora grävtillstånden blir lite annorlunda, när det grävs för fiber blir det så mycket mer. Sköter de sig inte blir ju konsekvenserna mycket, mycket större. De skyller i sin tur på sin underentreprenör, att de gjort ett dåligt jobb. Men vi har avtal med Open Infra, så vi tar ju allt med dem, säger Simon Råsbacken.

Fått följder i Mörlunda

Nu har slarvet i Målilla och Rosenfors fått följder när fiberarbetet gått vidare söderut till Mörlunda.

– Vi har hållit inne grävtillståndet på kommunala gator från i mars. Vi valde att avvakta och köra vår process först och inte låtit dem fortsätta gräva i Mörlunda förrän allt är färdigt i Målilla och Rosenfors – och att de betalat vitet, vilket de gjort nu.

Utöver det kommer ÖSK ha tätare platsbesök nu, jämfört med tidigare. 

– Vi får lägga ner mycket mer jobb nu än vad som var tanken. Det är för att vi inte vill att det ska bli som i Målilla och Rosenfors, utan att vi kan bromsa det tidigt.

Hur motiverar du det för skattebetalarna, för det här borde innebära ökade kostnader för kommunen?

– Det är vårt jobb, vi ska kontrollera dem, nu blir det att vi lägger lite extra tid. Sedan åker vi inte alltid ut, utan vi kan ha digitala möten med grävarna för att se hur de ligger till och sköter sig. De har inte följt våra reglementen fullt ut tidigare, utan det ska vi se till att de gör nu helt och hållet.

Har det hänt tidigare att ni krävt vite vid grävarbete?

– Nej, det är första gången, så det är unikt för oss också. Vi har stött på dem att tillståndet snart går ut och att de måste fixa sina åtaganden, då brukar det lösas utan krångel. Det gjorde det inte den här gången, så vi kände att vi måste gå hela vägen och då täcker vitet allt arbete som vi lagt ner, allt arbete som blir extra med återställningen, med asfalt och så vidare. Sedan får Open Infra betala återställningskostnaden utöver vitet.

Hur tänker ni framåt nu?

– De kommer att få grävtillstånd, för de har betalat vitet för Målilla och Rosenfors, men vi kommer att påpeka vilka regler och restriktioner som finns i kommunen, säger Simon Råsbacken.

Känner du dig trygg med att det inte ska bli samma problem i Mörlunda?

– Trygg känner man sig väl aldrig när det har varit som det har. Nu är det upp till Open Infra att bevisa att det var en engångsföreteelse. För vi har sagt att blir det fler problem får de inte fortsätta.

– Sedan finns det ju krav att alla ska ha fiber 2025, tillägger Simon Råsbacken. Vi vill förstås inte att de gör hur som helst, men vi vill samtidigt att de som beställt fiber ska få det.

HÄR kan du också läsa: Open Infras svar på kritiken: "Har inte fått bästa starten"

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: