En lantbrukare i kommunen fick djurförbud i slutet av förra året. Nu konstaterar länsstyrelsen att det är nya djur på hans gård, som enligt uppgift ägs och sköts av någon annan.
Foto: Bildbyrån
I december utfärdade Länsstyrelsen i Kalmar län ett förbud att ha hov- och klövbärande djur för en lantbrukare i kommunen. Omfattande brister hade konstaterats i djurhållningen under sex års tid. Lantbrukaren hade fått fem förelägganden varav de tre sista inom loppet av ett år, gick att läsa i beslutet.
Vid länsstyrelsens uppföljande kontroll fanns det fortfarande djur kvar på gården. Men de behövde aldrig hämtas, kan Fredrik Ustrup berätta.
– Ägaren gjorde sig av med sina djur på egen hand. Det är det vi önskar, att vi inte ska behöva åka och hämta några djur, det är inte bra för någon, säger han.
Nya djur på gården
Nu finns det dock nya djur på gården, kan länsstyrelsen konstatera.
– Han har djurförbud och får inte ha hand om djur, men det innebär inte att det inte får vara djur på hans fastighet.
Så de djuren ska inte vara lantbrukarens?
– Nej, enligt våra uppgifter är det inte hans.
Har ni fått någon förklaring till vems djuren är?
– Nej, det kan jag inte svara på. Vi är bara intresserade av att han inte har några djur och att han inte har hand om djur.
Vad har ni för garantier för att det inte är hans djur, eller att han tar hand om dem?
– Om man pratar generella termer är det så att det behöver finnas tydliga avtal och tydliga dokumenterade delar som styrker det.
Finns det i det här fallet?
– Det kan jag inte svara på, det är inget vi begärt in eller kontrollerat i nuläget, säger Fredrik Ustrup, som heller inte kan svara på om det kommer kontrolleras.
– Jag kan säga generellt att vi gör uppföljande kontroller hos personer som har djurförbud. Men om, när och hur kan jag inte svara på, tillägger han.
Är det vanligt att en person som fått djurförbud har djur på sin gård igen som ägs och sköts av någon annan?
– Det är en stor lantbruksfastighet och för att den ska fungera och bibehålla sitt värde krävs det att djur betar och att det finns en produktion. Det är det marken har varit och är till för, så jag ser inget konstigt i det, säger Fredrik Ustrup.