Tony Bohlin motiverar varför ÖSK avslagit Cliffe Fronts ansökan om bostadsanpassningsbidrag för ramp.
Foto: Arkivbild
I dagarna fick Cliffe Front från Mörlunda avslag på sin ansökan, där han hoppats få hjälp med sin ramp sedan han amputerat ena benet.
– Vi försöker alltid hjälpa till att lösa problem för den enskilde på bästa sätt, men vårt uppdrag är att följa lagen om bostadsanpassningsbidrag vilket vi anser att vi gjort i detta fall, säger Tony Bohlin.
Gjort anpassningar tidigare
Tidigare ansökningar och beslut visar att Cliffe Front fått sitt hus handikappanpassat i två omgångar. Först tröskelanpassning, breddning av badrumsdörr och ramp vid entrén i maj 2021, följt av att ÖSK beviljade anpassning för att komma ut på altanen och montering av en bredare ramp för elrullstol i augusti 2022.
– Så vi har redan beviljat bostadsanpassningsbidrag om sammanlagt 207 200 kronor. Rampen vi installerade 2022 är funktionell även efter en amputation, säger Tony Bohlin, som upprepade gånger återkopplar till vad lagen säger: ”Vid byte av bostad, ska sökanden enligt lagen om bostadsanpassningsbidrag välja en bostad som är lämplig och tillgänglig för sökandens funktionsnedsättning”.
– Så vid byte av bostad lämnas inte bostadsanpassningsbidrag till sådana åtgärder som beror på att den nya bostadens storlek, planlösning, antal våningsplan eller andra nivåskillnader i eller i anslutning till bostaden är uppenbart olämplig med hänsyn till funktionsnedsättningen, tillägger han.
Det finns dock ett undantag vid byte av bostad och just montering av ramp, enligt beslutet. ”Vid byte av bostad har ÖSK som riktlinje att om det är mindre nivåskillnad vid entré, max 50 centimeter, då monterar vi ramp. Den aktuella nivåskillnaden är 110 centimeter. Av en offert framgår att rampen skulle bli 18,2 meter lång”.
– Vilket är mer än de sex meter som kommunens riktlinjer säger, tillägger Tony Bohlin.
Cliffe upplever att han har behövt ”träta, träta träta”. Hur vill du kommentera det?
– Jag tycker så klart att det är tråkigt om den enskilde upplever det så, jag har en annan bild av hur helheten upplevs bland våra invånare. Hultsfreds kommun försöker alltid hjälpa till att lösa problem för den enskilde på bästa sätt och det man har rätt till enligt lagen om bostadsanpassningsbidrag ska man få. Vi har en heltidsanställd handläggare som jobbar med detta och hen hanterar runt 100-110 ansökningar varje år till en kostnad för anpassningar på ca 3,5 miljoner årligen.
Cliffe Front kunde inte vänta på kommunens beslut. Han säger sig ha blivit isolerad i lägenheten under en hel månad, så man tvingades lösa flytten av rampen från huset på egen hand.
ÖSK fattade sitt beslut om avslag i förra veckan.
– Den sökande har självklart alltid rätt att överklaga kommunens beslut till Förvaltningsrätten, understryker Tony Bohlin.
Här kan du läsa första artikeln om amputerade Cliffe Front, vars ansökan avslagits.