Annons:

Sök

Annons:

Chefen tar kritiken på stort allvar –

Yvonne Nelson ger sin syn på Skolinspektionens beslut och konstaterar att det handlar om områden som riskerar påverka elevernas utbildning negativt. Foton: Skolinspektionen/Lotta Madestam

Chefen tar kritiken på stort allvar – "Riskerar påverka elevernas utbildning negativt"

Konstaterade brister på Albäcksskolan är områden som riskerar påverka elevernas utbildning negativt, hävdar grundskolechef Yvonne Nelson.
– Kränkande behandling, mobbning och diskriminering får inte förekomma, det ska vara nolltolerans mot sådant beteende, säger hon.

Annons:

Direkt efter att beslutet från Skolinspektionen landade hos kommunen träffade Yvonne Nelson både Karolina Karlsson och Anna Källåker, rektorer för Albäck 1 respektive Albäck 2, för att gå igenom samtliga 23 brister.

”Tillsammans gjordes en inledande planering av både direkta åtgärder och mer långsiktiga insatser under våren 2025”, skriver Yvonne Nelson i ett mailsvar till Dagens Hultsfred.

Hur ser kommunen på Skolinspektionens uppgifter om att det förekommer bland annat kränkande behandling, mobbning, diskriminering och en otrygghet på Albäcksskolan?

”Kränkande behandling, mobbning och diskriminering får inte förekomma i varken förskolor, skolor eller andra verksamheter som lyder under skollagen. Det ska vara nolltolerans mot sådant beteende. Det finns skolor i landet som lyckats väl med det och det är även målsättningen för Albäcksskolan.

Hur ska den målsättningen nås?

"Lärare, elever, elevhälsa, trygghetsteam, vårdnadshavare och rektorer behöver arbeta tillsammans. Finns inte kunskapen kring hur ett främjande och förebyggande värdegrundsarbete ska bedrivas så behövs kompetenshöjande insatser göras på skolan och det ska vi nu se närmare på".

Kom det här oväntat för kommunen som huvudman eller har ni fått signaler tidigare?

”Ja, från enskilda lärare kring bristande trygghet och studiero och kränkningar genom opassande språkbruk och nedsättande kommentarer kring exempelvis sexuell läggning”.

Om ni fått signaler tidigare, hur kommer det sig då att det inte åtgärdats när det handlar om så allvarliga saker som kränkningar, opassande språkbruk och otrygget?

"Det har gjorts insatser kring enskilda elever samt att rektorerna förstärkt ett antal klasser med extra personal under elevernas hela dag - alltså både i undervisning och under rasttid, vilket gett möjlighet till ökad studiero genom gruppering i mindre grupper samt ett riktat stöd till elever som behöver det". 

”Omfattande förbättringsarbete”

Yvonne Nelson understryker att Skolinspektionens beslut är att ta på stort allvar. De brister som konstaterats är områden som riskerar att påverka elevernas utbildning negativt, anser hon.

”Trots att det är rektor som ansvarar för myndighetsutövningen är detta i allra högsta grad ett gemensamt arbete på hela skolan där samtlig personal, elever, elevhälsa, trygghetsteam, ledningsgrupp, rektorer och huvudman behöver vara väl insatta i beslutet och arbeta med samma målsättning att förbättra sin skola. Nu har vi ett omfattande förbättringsarbete framför oss, vilket vi kommer att komma i mål med men förutsättningen är att vi gör det tillsammans”.

I tidigare artikel med rektor Anna Källåker sa hon ”Vissa områden, till exempel trygghet och studiero känner vi att underlaget ger en inte helt riktig bild”. Kommentar på det?

”Att beslutet riskerar att ge en kategorisk bild då det också finns det som fungerar väl på skolan och många elever och vårdnadshavare som upplever en trygg och utvecklande utbildning".

Skolinspektionen har punktat upp sin kritik, totalt blev det 23 brister att åtgärda senast i augusti.

Har kommunen varit med om det tidigare, att en tillsyn visat så många brister?

"Skolinspektionen gör återkommande kvalitetsgranskningar och tillsyner, vilket vi välkomnar då det blir en vägledning för oss kring vad vi behöver förbättra för elevernas bästa. Det är relativt ovanligt att inte förbättringsområden identifieras. Flera av punkterna hänger samman såtillvida att de berör samma område inom skollagen så ska vi vara krassa är det en fördel för oss att förbättringsarbetet är formulerat i 23 punkter för det ger oss en nyansering av vad som konkret ska förbättras”, skriver Yvonne Nelson.

Och har det hänt tidigare att en tillsyn visat så många och allvarliga brister kring just ungdomarnas attityd, otrygghet och studiero?

"Det är 8 punkter av 23 i beslutet som berör området trygghet och studiero och flera av dem går i varandra då det också handlar om analys och uppföljning. Tillsyner i våra olika verksamheter under senaste åren har inte visat på brister inom detta område".

Ska träffas kommande vecka

Under dagarna som gått sedan beslutet kom har medarbetare, elever och vårdnadshavare informerats, som ett första steg, och samtlig personal uppges ha fått en första skriftlig information där de får ta del av beslutet och ges möjlighet att reflektera över det som Skolinspektionen ser behöver åtgärdas. 

”I kommande vecka träffar rektorer och grundskolechef personalen för att lyssna in deras tankar kring beslutet och det förbättringsarbete som behöver göras. Därefter träffar rektorer elevrådet för att tillsammans med dem planera för information till övriga elever på Albäcksskolan och lyssna in deras röster kring beslutet”, svarar Yvonne Nelson.

Här kan du också läsa: Skarp kritik mot skolan – slår ner på 23 punkter

Här kan du också läsa: Kopplar vissa problem till identifierade grupper – "Utmaning i samhället i stor"

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: