Annons:

Sök

Annons:

  • Så går niornas tankar inför gymnasievalet – besöksdagen underlättar

    Pontus Pettersson och Ardit Zekaj går i nian på Albäcksskolan och besökte under gårdagen Robin Panic, Emma Billing, Cornelia Pettersson Esping och Belmin Hrustic på barn- och fritidsprogrammet på Hultsfreds gymnasium. Foto: Ossian Mahiasson

  • Så går niornas tankar inför gymnasievalet – besöksdagen underlättar

    Klasskamraterna André Futterer och Charlie Karlsson från Albäcksskolan fastnade för det estetiska programmet. Foto: Ossian Mathiasson

  • Så går niornas tankar inför gymnasievalet – besöksdagen underlättar

    Det blir med stor sannolikhet plugg i Oskarshamn för Adam Jardebrink till hösten. Foto: Ossian Mathiasson

Så går niornas tankar inför gymnasievalet – besöksdagen underlättar

Hultsfreds gymnasium hade besök av ungefär 250 elever från årskurs 9 i går. Många av eleverna lämnade gymnasiet med en god känsla.

Annons:

Nedräkningen till gymnasiet har börjat – och med drygt två månader kvar är framtidsvåndan bland många niondeklassare stor. 

För andra är valet enkelt och smidigt.

Oavsett så finns det många frågetecken som bäst besvaras av gymnasieeleverna själva och under torsdagen höll Hultsfreds gymnasium en besöksdag gör att bringa klarhet i det stundande vägskälet.

"Intresserade av musik"

Två av niondeklassarna som i stort sett har bestämt sig är André Futterer och Charlie Karlsson från Albäcksskolan.

Det var viktigt att uppleva skolmiljön i verkligheten och något som föll grabbarna i smaken var estetprogrammet som består av e-sport, estetik och media.

– Vi har typ bestämt oss för att gå det programmet. Det är praktiskt och det finns många intressanta inriktningar, vi är framför allt intresserade av musik, säger André och Charlie.

De fick en bra första känsla och lovordar initiativet med att arrangera en besöksdag.

– Man får veta mer om programmen och vad man ska jobba med de kommande åren, säger André Futterer.

Drömmen: jobba i affär

Adam Jardebrink från Prolympia i Virserum besökte samhällsprogrammet och el- och energiprogrammet på gymnasiet och han harredan bestämt sig för vad han ska välja.

Men det blir inte något av de nämnde programmen och inte heller Hultsfred.

– Nej, jag har tänkt studera på handelsprogrammet i Oskarshamn. När jag tar studenten vill jag komma ut i arbetslivet och helst jobba i en affär, gärna Gamestop i Växjö, säger Adam Jardebrink.

Tyckte dagen var givande

På barn- och fritidsprogrammet finns sedan tidigare två inriktningar (fritid och hälsa samt pedagogiskt arbete) och till hösten är socialt arbete tillbaka.

Pontus Pettersson, som går i nian på Albäcksskolan, har inte bestämt sig men barn- och fritidsprogrammet är en het kandidat.

– Ja, absolut. Det står mellan barn och fritid och estetiska programmet. Jag tycker att barn och fritid ser spännande ut, det har varit en givande dag, säger Pontus Pettersson.

"Sitter inte bara i skolan"

Emma Billing går tredje och sista året på barn- och fritidsprogrammet och lyfter gärna fram att utbildningen är både teoretisk och praktisk.

– Jag tycker att barn och fritid är ett av de bästa programmen. Vi har mycket praktik och teori så vi sitter inte bara i skolan. I dag (läs i går) har jag och Robin (Panic) varit i Vimmerby och åkt skridskor med hela årskurs 3 på Vimarskolan. säger Emma Billing.

Niorna från Albäcksskolan, Astrid Lindgrens skola, Vimarskolan och Prolympia fick en inblick i vad gymnasieeleverna gör på de respektive programmen och vad det kommer handla om under de tre åren.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: