Annons:

Sök
Ny informationsskylt på gång – de ställer sig i vägen

Hultsfreds kommun vill sätta upp en ny informationsskylt i Målilla och har fått godkännande av miljö- och byggnadsnämnden. Trafikverket ställer sig dock i vägen. Foto: Ossian Mathiasson

Ny informationsskylt på gång – de ställer sig i vägen

Vid rondellen i Målilla vill Hultsfreds kommun uppföra en ny och större digital informationsskylt. De möts dock av motstånd från Trafikverket som inte har samma uppfattning.

Annons:

Ansökan om bygglov för uppförande av en digital informationsskylt inkom 12 oktober 2017. På platsen finns i dag två informationsskyltar, varav dena ena är en digital skylt med rörligt budskap. 

Dessa skyltar har Trafikverket, enligt sökande, gett sitt godkännande för år 2012.

De gillar inte planerna

Nu har Hultsfreds kommun planer på att ersätta de befintliga skyltarna med en digital skylt som är 24 kvadratmeter stor och byte av budskap och bilder ska bytas var femte till var tionde sekund. Mestadels kommer kommunal information visas samt information om olika evenemang i området som riktar sig specifikt till biltrafikanterna.

Trafikverket har yttrat sig över ansökan och uppskattar inte kommunens planer. De menar att elektroniska bildväxlande skyltar kan vara distraherande för bilisterna, särskilt i anslutning till en stor rondell som den i Målilla. De skriver: ”Om en förares uppmärksamhet förs bort från vägen i mer än två sekunder finns det en dokumenterat högre risk för att en olycka sker.”

Har tidigare godkänt skyltens placering

De tycker att informationsskyltar måste undvikas då skylten är utefter en sträcka med flera körfält i vardera riktningen och med stora trafikflöden innebär det en stor potentiell risk för olycka.

Miljö- och byggnadsnämnden har dock godkänt ansökan och valde inte att lyssna på Trafikverket. Den aktuella platsen ligger också i ett område som omfattas av en detaljplan som vann laga kraft 23 februari 2015. Enligt den får skyltanordningar uppföras och i just detaljplanearbetet har Trafikverket varit med och godkänt skyltens placering. Av den anledningen valde miljö- och byggnadsnämnden att bygglov kan beviljas.

Beslutet i nämnden kan överklagas till länsstyrelsen. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: