Annons:

Sök

Annons:

Järnudda gård fortsätter med populärt kosläpp

Även i år väljer Järnudda gård att arrangera kosläpp på sin gård utanför Hultsfred. Foto: Privat

Järnudda gård fortsätter med populärt kosläpp

Kosläpp blir en allt mer publik och populär företeelse. I morgon bjuder Järnudda Gård in allmänheten till gården för att se korna ta sitt första språng i det fria.

Annons:

I fjol arrangerades kosläpp på Järnudda gård utanför Hultsfred för första gången med 350 besökare. 

Lantbrukaren Sten-Åke Karlsson tyckte att det gick bättre än väntat och väljer att fortsätta på den inslagna vägen. I morgon, klockan 12.00, släpps ett 60-tal kor ut på betet och får njuta av grönt gräs under bar himmel.

– Det börjar pirra lite i magen men det ska nog funka. Vi håller på med de sista förberedelserna, ställer fram grejerna och snyggar till gården, säger Sten-Åke Karlsson. 

Vad betyder det att ni kan arrangera en sådan dag?

– Det är viktigt att visa hur svenskt lantbruk ser ut och bygga upp ett förtroende mellan konsument och producent, säger Sten-Åke Karlsson.

"Satt en gräns runt 500 personer"

Järnudda gård drivs av Sten-Åke Karlsson och hans söner, Jens och Tobias Karlsson, med familj hjälper till de när de har möjligheter. På gården finns ungefär 65 mjölkande kor och 125 ungdjur. 

– Vi har satt en gräns runt 500 personer, mer än så vill vi inte ha. Vi klarar inte av mer med tanke på utrymme och parkering. 350 personer är nog lagom, säger han. 

Hur har förra sommarens torka påverkat dig på gården?

– Man var väldigt orolig på sommaren och fram till regnet i augusti. Visst har det varit pressande och kostnadsökning med foderkostnaderna. Både Arla och Lantmännen har ställt upp med efterlikvid. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: