Annons:

Sök

Annons:

Här är motståndet mot vindkraftparken: ”Synnerligen olämpligt”

En ny förening har som ändamål att skydda och bevara det orörda landskapet i södra delen av Hultsfreds kommun. Karta: Dackevind

Här är motståndet mot vindkraftparken: ”Synnerligen olämpligt”

Dackevinds planerade vindkraftpark i den södra delen av Hultsfreds kommun möts av kritik. En grupp med närboende har bildat en förening som ska stoppa projektet.
– Vi anser det utpekade området synnerligen olämpligt för vindkraftverk, säger ordförande Hjalmar Österberg i ett pressmeddelande.

Annons:

Bakom planerna för en vindkraftpark med 15 vindkraftverk på 250 meter i trakten runt Målilla, Mörlunda och Virserum står Dackevind AB. För tre år sedan påbörjade arbetet med att undersöka möjligheterna till denna omfattande satsning. 

På vårens samrådsmöte för allmänheten, föreningar och intresseorganisationer fanns många kritiska besökare som gick emot förslaget. 

Den 12 juni 2019 grundade boende i det berörda området föreningen ”Vindfrid Målilla-Mörlunda-Virserums landskapsskydd”. 

– Vi är positiva till all förnybar energi och även till vindkraft. Men allt bör ske på rätt sätt och på rätt plats. Vi anser det utpekade området synnerligen olämpligt för vindkraftverk. Föreningens syfte är att skydda och bevara det orörda landskapet i södra delen av Hultsfreds kommun kring Målilla, Mörlunda och Virserum, säger Hjalmar Österberg. 

Nytt samrådsmöte väntar

Föreningen har många medlemmar och Hjalmar Österberg valdes till ordförande på ett enigt sätt. Nu är även deras hemsida färdig och Österberg berättar att man lätt kan ansöka om medlemskap i föreningen. 

– Vi vill informera om de här vindkraftsplanerna, dess konsekvenser och bilda opinion för att övertyga myndigheter och makthavare om att säga nej till det här projektet. Allra bäst vore förstås om markägarna bakom företaget Dackevind själva förstod att vindkraftverken bör byggas på en lämpligare plats, till exempel offshore, ute till havs. Danmark bestämde till exempel i höstas att aldrig mer bygga vindkraft på land och i praktiken gör inte Tyskland och Storbritannien det heller.

Vårens samrådsmöte i Målilla blev underkänt av många och förhoppningen är att ett nytt möte ska äga rum före årsskiftet. 

– Företaget Dackevind har ännu inte meddelat något datum för det nya samrådet, säger han. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: