Annons:

Sök

Annons:

DEBATT: Föreningens vädjan till lokalt parti:

Föreningen Vindfrid vill att Socialdemokraterna ändrar sitt ställningstagande gällande Dackevinds planer på elva stycken vindkraftverk i ett område mellan Målilla, Mörlunda och Virserum. Karta: Dackevind

DEBATT: Föreningens vädjan till lokalt parti: "Tänk om"

Socialdemokraterna i Hultsfred är positivt inställda till Dackevinds etablering. Nu kommer föreningen Vindfrid med en debattartikel om att partiet ska tänka om. 

Annons:

Vi i föreningen Vindfrid med alla våra medlemmar beklagar djupt Socialdemokraternas förhastade ställningstagande i tisdags där de säger sig stödja Dackevinds planer på att bygga 11 stycken 250 meter höga vindkraftverk mellan tätorterna Virserum, Målilla och Mörlunda.

Vi har många socialdemokrater i föreningen och vi hade fått små signaler under året som gått att socialdemokraterna lyssnade på oss boende och tog till sig av alla argument som tydligt pekar på alla de risker för störningar av boendefriden, turismen, andra näringsverksamheter, djur och natur med mera, som ett sådant jätteprojekt innebär för vår bygd. 

*

Vi vet att flera i socialdemokraterna i Hultsfreds ledning varit synnerligen tveksamma till det här projektet och även andra vindprojekt och vi hoppas att de ånyo kan ta upp diskussionen internt och att man sedan landar i att avslå de olika vindprojekt som hotar allas vår framtid. Det finns inget som säger att vi i Hultsfred måste bygga någon vindkraft. Många kommuner har förklarat sig vindkraftsfria och det ser också ut som att våra grannar Vimmerby och Högsby i hög grad väljer den vägen.

Ett ohederligt argument som ofta kastas mot oss som värnar landsbygden är att "någon måste ju bo nära vindkraften". Man kan och får bara använda argumentet "att ingen vill ha vindkraft när sig men någon måste ju" om man själv bor inom några kilometer från världens största vindkraftverk och det gör ännu ingen! Bor man inte själv i vindkraftens skugga måste man misstänka de som använder detta argument för att vara bluffmakare som själva glädjer sig åt att någon annan stackare får ta stryk för att de ska få fortsatt bo i lugn och ro. 

*

Detta att ingen vill ha vindkraft nära sina bostäder är fallet i våra svenska tätorter alltifrån lilla Hultsfred och upp till stora Stockholm. Ta en titt på hemsidan vindbrukskollen och förvånas över att vindkraft aldrig byggs i närheten av städer. I Mälardalen med omnejd finns inga stora vindkraftverk och inte heller några planerade. Vi i Småland och i Norrland ska få vår hembygd förstörd för att de i städerna ska kunna säga att några få procent av vår energi är grön. Vill man ha vindkraft måste man göra som övriga världen och bygga den till havs. 

Tomas Söreling och Micke Lång menar att de inte är några experter på vindkraft och därför vill lämna över beslutet till Länsstyrelsen i Kalmar. Då ska man veta att när väl en kommun släpper ifrån sig möjligheten att säga nej och ett vindkraftprojekt hamnar på statens bord krymper möjligheterna att stoppa det och blir försvinnande små. Länsstyrelserna är som sig bör regeringens förlängda arm ute i regionerna och för närvarande är det bestämt att vindkraft ska byggas ut i Sverige i en omfattning som inte sker i något annat europeiskt land. 

 *

Dackevind har med sina vindkraftkonsulter i flera år uppvaktat kommunens företrädare och med tomma löften och orealistiska förklaringar slagit blå dunster i ögonen på våra godhjärtade politiker. Med påståenden gripna ur luften utan  forskningsunderlag, förvrängda fakta och nonchalant avfärdande av de oroande risker som dessa jätteverk medför har de försökt föra våra politiker och tjänstemän bakom ljuset.

Dackevind har från början försökt smyga med projektet och gick ut offentligt med det först för ett år sedan alldeles före de lagstadgade samrådet som sedan blev underkänt och som de fick ta om i januari i år. De har aldrig lyssnat på argument, utan deras taktik, som är välkänd från liknande vindprojekt över hela Sverige, är att skala ner antalet verk från en från början påhittad nivå för att lura politikerna att tro att de blivit lyssnade på. 

Man skulle ju tro att så erfarna politiker som Söreling och Lång, som förtjänstfullt alltid kämpat för alla livskraftiga industrier i vår kommun som ger arbetstillfällen och välstånd, skulle kunna stå emot vinklade argument och listiga taktiker från företrädare för oerhört rika kapitalister.  Exploatörer, med förhoppningar om stora miljonvinster för ögonen, som genom att utnyttja sitt övertag av tid, information och pengar tjatar ner stressade politiker i en liten kommun. Politiker som inte kan förväntas hinna sätta sig in i en sådan oerhört komplex fråga som ju vindkraften utgör. Dackevinds storägare äger nämligen också entreprenadfirman Kanonaden som bygger vindkraftanläggningar över hela Sverige och den stora vinsten blir då att ge sig själv byggkontraktet och i ett senare skede säkert sälja verken vidare. 

De ständigt av Dackevind upprepade miljöargumenten och flosklerna är läpparnas bekännelse som används som vapen mot politiker och allmänhet. Se gärna den nya dokumentärfilmen "Planet of The Humans" producerad av Michael Moore för mer insyn i hur miljardärer har tagit över den gröna energiomställningen för att berika sig själv ytterligare på allas vår oro för framtiden. 

 Socialdemokraterna måste, som de alltid gjort, fortsätta att stå på den lilla människans sida gentemot rovkapitalister som vill ta våra naturtillgångar ifrån oss. I det här fallet är naturtillgången vårt för boende och besökare attraktiva, rofyllda och sedan urminnes tider orörda landskap. 

Man måste känna till att uppsidan med vindkraft för en kommun är försvinnande liten. Det ger inga arbetstillfällen och därmed inga inkomster. Däremot kan arbetstillfällen gå förlorade i den för kommunen i framtiden allt viktigare turismnäringen. För lokala politiker handlar det ofta om att offra en bygd utan annan vinning än några uppmuntrande nickar från politiker i regionen och  Stockholm. Att kunna säga ifrån, både mot regering och eget parti, och värna sina väljare och hembygd mot denna allians av rikspolitiker och vindindustri är en mycket mer hedervärd väg att gå. Ett sådant ställningstagande skulle generera tacksamhet och respekt från oss väljare.

*

Vi hoppas att socialdemokraterna kan ompröva sitt ställningstagande och därmed visa moralisk storhet för att rädda vår bygd. Det är inget egenvärde att hålla fast vid åsikter som är skadliga för bygd och parti utan storhet är att kunna ompröva sina ställningstaganden när så behövs. Det är också något som vinner omgivningens respekt, om det inte görs för ofta, och visar på en seriös inställning i viktiga frågor. Att ibland kunna ändra sig är något som beslutsfattare i Sverige skulle vinna mycket på i ökat förtroende och ökad respekt.

Att stå på fel sida, i den här för lång framtid, för vår del av Hultsfred, så avgörande frågan kommer visa sig ödesdigert. Så här storskaliga vindkraftprojekt är ännu inte byggda på land någonstans i världen och att då med alla de varningar och oroande fakta som redan finns om vindkraft vilt chansa om allas vår framtid är något som ingen i bygden kommer glömma. 

Betänk att Danmark, Tyskland och Storbritannien sedan några år ej bygger någon mer landbaserad vindkraft eftersom vindkraftverken hela tiden blir större och större och då på ett förödande sätt stör en allt vidare omgivning. De bygger bara till havs, vilket är dyrare och därför inte lika intressant för de amerikanska, kinesiska och andra internationella investerare som allt mer är de som i slutändan äger svensk vindkraft. 

 *

Sverige är ett av de få länder idag som ännu inte dragit i bromsen vad gäller landbaserad vindkraft och vårt regelverk vad gäller avstånd och skydd för omkringboende är hopplöst föråldrat och är anpassat för mindre vindkraft på många gånger lägre effekt och hälften av höjden.

Om vi i bygden skulle förlora denna strid och verken trots allt byggs då kommer dessa monstruösa skapelser helt dominerar vår del av kommunen med sina lågfrekventa ljud dygnet runt och sina mycket starka blixtljus på nätterna. Visuellt höga som Eiffeltorn kommer de skjuta upp 20 gånger högre än den omkringliggande skogen och synas många mil långt utanför våra kommungränser och alltid påminna oss om dem som kunde satt stopp för galenskapen. Då kommer ännu många fler människor än idag vakna upp i våra samhällen och byar och undra vem som kunde ta ett sådant beslut. 

Vi i Föreningen Vindfrid kommer då alltid påminna allmänheten om de politiker och partier som trots all information från oss om de negativa konsekvenserna inte stoppade dessa jätteverk i tid. Vi kan lova att om denna svåra tid skulle komma till vår bygd trots vår kamp idag, då kommer allmänhet och väljare inte ha glömt vilka det var som utsatt oss för detta angrepp på våra rofyllda liv.  

Det kommer inte lämnas utrymme för att säga de välkända fraserna "vi har varit naiva" eller "vi visste inte" för Föreningen Vindfrid har genom åtskilliga samtal i informella och formella möten och via tidningarna och internet hela tiden informerat Hultsfreds politiker om de risker och konsekvenser som sådan här storskalig vindindustri medför för en landsbygdskommun. 

När verken väl är byggda finns ingen möjlighet att begränsa deras störningar på omgivningen. Det har bevisats i många kommuner i många rättsprocesser där boende och kommuner tillsammans kämpat i våra statligt, politiskt tillsatta miljödomstolar. Hjärtskärande vittnesmål om förstörda liv finns att läsa i mängder i domar under de senaste två decennierna och då gäller det förhållandevis små vindkraftverk. Vittnesmål som alltid står sig slätt inför staten och vindindustrin.

Vi hoppas att Socialdemokraterna kan ompröva sitt förhastade uttalande i förrgår och om inte så i alla fall låta sina ledamöter rösta utan partipiska vid den omröstning i kommunfullmäktige som måste komma inom en snar framtid. 

Föreningen Vindfrid

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: