Annons:

Sök

Annons:

  • Över 100 miljoner läggs på storbygget i Målilla – de vann upphandlingen

    Per-Inge Pettersson, Henrik Runehagen, Tomas Söreling och Lars Rosander tog det första ceremoniella spadtaget för jättesatsningen på Hemgården i Målilla. Foto: Ossian Mathiasson

  • Över 100 miljoner läggs på storbygget i Målilla – de vann upphandlingen
  • Över 100 miljoner läggs på storbygget i Målilla – de vann upphandlingen
  • Över 100 miljoner läggs på storbygget i Målilla – de vann upphandlingen

Över 100 miljoner läggs på storbygget i Målilla – de vann upphandlingen

Hultsfred Trygga Hems överlägset största byggnation är igång. Det omfattande bygget genomförs i två etapper, är i över 100-miljonersklassen och beräknas vara helt färdigt om två och ett halvt år. 
– Med tillvalen som vi har gjort så hamnar nettokostnaden för byggnationen på 112 miljoner kronor, säger Lars Rosander (C), kommunalråd i Hultsfred och ordförande i kooperativa hyresrättsföreningen Hultsfred Trygga Hem. 

Annons:

Vid lunchtid på onsdagen tog socialnämndens ordförande Per-Inge Pettersson (C), Riksbyggens representant Henrik Runehagen, oppositionsrådet Tomas Söreling (S) och kommunalrådet Lars Rosander (C) det första, ceremoniella spadtaget för jätteinvesteringen med att bygga 27 nya lägenheter i en ny byggnad vid Hemgården. 

27 lägenheter byggs i första vändan

Det är precis vad den första etappen går upp på, att genomföra en nybyggnation av 27 lägenheter som beräknas vara färdigt i september 2021. 

Etapp två, som börjar efter sommaren 2021 och ska vara klar i oktober 2022, innehåller nybyggnation av tillagningskök, träffpunkt och ombyggnation av befintliga rum, som kommer gå från 27 till 23.

Det kommer bli totalt 50 lägenheter när allt är klart om drygt två och ett halvt år. 

– Det blir 27 nya lägenheter i den nya byggnaden, lika många rum som det finns i befintlig byggnad. De nybyggda lägenheterna kommer ersätta de gamla. Det är vad som händer i etapp ett. Efter nästa sommar drar vi igång en invändig renovering i befintlig byggnad och då blir de 27 lägenheterna 23. Alla lägenheter är marklägenheter och blir större, säger Henrik Runehagen på Riksbyggen. 

Per-Inge Pettersson flikar in: 

– De nuvarande lägenheterna blir några kvadratmeter större, de går från 27 till 32 kvadratmeter, säger Per-Inge Pettersson. 

De vann upphandlingen

Arbetet var ute på upphandling under hösten och fyra anbud kom in. Den kooperativa hyresrättsföreningen Hultsfred Trygga Hem beslutade sig för att tilldela Oskarshamnsföretaget PGJ Bygg AB byggprojektet.  

Byggföretaget har jobbat med markarbeten i drygt tre veckor och det går sakta men säkert framåt. 

– Vårt kontor finns i Oskarshamn och vi har gjort jobb för Riksbyggen sedan tidigare. Våra uppdrag finns i huvudsak i mellersta och norra Kalmar län, säger företagets ägare Jonas Harrysson. 

"Håller oss inom budget"

Lars Rosander berättar att det har gjorts vissa förändringar utifrån den ursprungliga ritningen med höj- och sänkbara handfat och toaletter och svalare inomhusklimat för att erbjuda en bättre miljö med tanke på den varma sommaren 2018. Fastigheten kommer dessutom värmas upp av en ny bergvärmeanläggning. 

– Vi håller oss inom budget, vi gjorde vissa tillval som har varit uppe i fullmäktige. Vi har tänkt till sedan vi tog planen för att bland annat erbjuda kyla sommartid, säger Lars Rosander. 

Per-Inge Pettersson, socialnämndens ordförande (C), berättar att det blir 50 särskilda boenden när arbetet är klart, 23 fler boenden än vad det är i dag. 

– Redan 2013 konstaterade vi att antalet äldre över 80 år ökar. Det gäller att vara bra förberedd och det känns som att vi är en kommun som väl framme för att klara det. Mellan 2023 och 2027 har vi en stark ökning, då behöver vi flera särskilda boenden för att möta behoven, säger Per-Inge Pettersson. 

Åtta aktivitetsrum skapas

När Hemgården, som egentligen går under namnet Vetlandavägen 55, får sitt tillagningskök har samtliga särskilda boenden ett tillagningskök. 

På Hemgården blir det fler aktivitetsrum jämfört med hur det är i dag. 

– Det blir åtta rum i olika storlekar som dessutom är ägnade åt olika aktiviteter. Det är viktigt att skapa en meningsfullhet hos de äldre. Innemiljön är a och o, att man får tillfredsställelse så länge det är möjligt, säger Pettersson och lägger till: 

– Man ska bibehålla en så stor självständighet som möjligt. Badrummen blir till exempel utformade på ett sätt som gör att man kan göra ännu mer själv och ha en ökad självständighet. 

"Jättepaket på 330 miljoner kronor"

Oppositionsrådet Tomas Söreling (S) konstaterar att byggnationen i Målilla är den största satsningen i den omfattande planen för fler och bättre boenden för äldre. Det är en satsning som genomförs av Riksbyggen och Hultsfred Trygga Hem. 

– Det är ett bra projekt, det är väldigt positivt att göra det tillsammans med PGJ Bygg och Riksbyggen. Det är ett jättepaket på 330 miljoner kronor totalt under ett antal år framöver. Vi vet att de äldre blir äldre och det här bygget är en symbol för att det inte bara är elände runt om i världen och Sverige. Det byggs även särskola i Målilla och förskola i Hultsfred. Byggkranarna är igång och det är väldigt positivt. Vi är glada för att vara med i detta projekt, säger Tomas Söreling. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: