Annons:

Sök

Annons:

Niondeklassarna tar farväl av grundskolan utan anhöriga i kyrkan

Det är bara Albäcksskolan niondeklassare som får ha sin skolavslutning i kyrkan. Det blir i uppdelade grupper och utan anhöriga. Foto: Linus Johansson/Arkiv

Niondeklassarna tar farväl av grundskolan utan anhöriga i kyrkan

Sommarens skolavslutningar i Hultsfreds kommun sker klassvis och inga anhöriga får möjlighet att delta. Albäcksskolans niondeklassare kommer dock vara på plats i kyrkan.
– Vi kommer inte gå över gränsen med 50 personer så klasserna delas upp, säger rektorn Anna Källåker. 

Annons:

Utifrån de lagar och rekommendationer som gäller har skolledningen i Hultsfreds kommun beslutat om nya riktlinjer för grundskolans skolavslutning 2020. 

Avslutningarna kommer anordnas klassvis för elever och lärare, men utan anhöriga. Det är med andra ord mycket som blir annorlunda i år och riktlinjerna gäller för samtliga kommunala skolor från förskoleklass till sista året på gymnasiet. 

Niorna får fira i kyrkan

Det är dock bara Albäcksskolans niondeklassare som får vistas i kyrkan medan övriga avslutningar sker på respektive skola, antingen i klassrummen eller utomhus.  

Anna Källåker, en av två rektorer på Albäcksskolan, berättar att niondeklassarna får fira i kyrkan medan sjunde- och åttondeklassarnas avslutningar äger rum på skolan. 

– Det är bara niorna som kommer vara i kyrkan. Vi kommer inte gå över gränsen med 50 personer utan vi delar upp klasserna och har troligtvis två klasser åt gången samt lite personal. Ingen av de tre årskurserna kommer ha anhöriga på plats, bara elever, mentorer och rektorer, säger Anna Källåker.  

Varför är det just niondeklassarna som får fira i kyrkan?

– Vi tänker att det är lite speciellt när man slutar grundskolan, det blir lite extra för dem. Eleverna har själva önskat sig att skolavslutningen ska vara så lik det normala som möjligt fast att det inte är normalt. Vi har försökt att ta hänsyn till det så de får känna att det är något speciellt när de slutar grundskolan. 

Avslutningarna ska livesändas

Albäcksskolans förhoppning är att kunna livesända niondeklassarnas skolavslutningar så vårdnadshavare, syskon, släkt och vänner får se vad som händer. 

– Jag tycker att det finns en stor förståelse för att det är som det är och vi får göra det bästa av situationen. Sedan får man tänka utanför boxen. Kan vi livesända avslutningarna så kan man som förälder känna att man kan prata om avslutningen och att man har upplevt samma sak även om det inte är som vanligt.

Hur kommer ni göra med niornas gemensamma avslutningsmiddag?

– Vi ser inte att vi kan lösa det men vi tittar på en lösning med någon typ av klassvis avslutningslunch i samband med avslutningen. Det är fortfarande i planeringsstadiet så vi vet inte hur det kommer se ut. Det blir för mycket om vi drar ihop alla elever. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: