Annons:

Sök

Annons:

Så agerar kommunen efter upphävt beslut:

Jens Karlsson, projektchef på ÖSK, berättar att trafiknämnden har tid på sig att fatta nytt beslut innan förändring av 30-skyltarna sker. Foto: MostPhotos

Så agerar kommunen efter upphävt beslut: "Har tid på sig att fatta nytt beslut"

Länsstyrelsen upphäver trafiknämndens beslut om den generella hastighetssänkningen i pilotorten Virserum.
Jens Karlsson, projektchef på Östra Smålands Kommunalteknikförbund (ÖSK), berättar att nya förslag på aktuella vägar och nya föreskrifter ska tas fram. 

Annons:

Jens Karlsson säger att Länsstyrelsen har avslagit två delar av överklagandet från Göran Berglund. 

– Det handlar om att trafiknämnden inte skulle ha mandat att besluta om föreskrifter då de skulle vara av principiell karaktär samt att hela Virserum inte skulle gå att beslutas vara tättbebyggt område). Den tredje delen om föreskriften, som avsåg flera områden med 30 kilometer i timmen som hastighetsbegränsning har de beslutat att upphäva med motivet att trafiknämnden inte motiverat tillräckligt varför 30 km/h skulle vara aktuellt på varje enskild gata som omfattades av den föreskriften, säger Jens Karlsson, projektchef på ÖSK. 

Ska ta fram nya förslag

ÖSK uppfattade beslutet otydligt avseende tidsaspekten och upprättade en kontakt med Länsstyrelsen på fredagen.

– Beslutet om hävning utan vidare åtgärder innebär att 50 km/h ska gälla samt att flera andra föreskrifter måste tas om. Länsstyrelsen anser att trafiknämnden har tid på sig att fatta nytt beslut innan förändring av 30-skyltarna sker, säger Karlsson och fortsätter:

– Efter samråd med presidiet i trafiknämnden har vi kommit fram till att ta fram nya förslag på aktuella vägar och föreslå trafiknämnden nya föreskrifter vid ett extra sammanträde i september. Nästa ordinarie trafiknämnd skulle egentligen ha varit i oktober. 

"Ville slippa utreda varje gata i detalj"

Karlsson har förslag på eventuella åtgärder efter upphävningsbeslutet och hoppas att trafiknämnden beslutar på samma sätt.  

– Det troliga scenariot som kommer föreslås är att de flesta vägar kvarstår med 30 km/h men med tydligare motiv samt att vissa ändras till 40 km/h. Huruvida trafiknämnden beslutar så återstår att se. Vår ambition var att hålla så enhetligt som möjligt inom tätorterna och slippa utreda varje gata i detalj, men utifrån Länsstyrelsens beslut så kan vi nu konstatera att det inte var tillräckligt. 

Kommer ni överklaga Länsstyrelsen beslut till nästa instans?

– Vi kommer inte överklaga beslutet. Däremot finns det risk att ärendet dras i långbänk om det i nästa vända skulle överklagas igen, då kommer vi självklart avvakta Länsstyrelsens beslut igen innan övriga orter påbörjas.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: