Annons:

Sök

Annons:

Efter nedläggningsbeskedet – så ska ny projektgrupp hjälpa de anställda

Glamox-fabriken i Målilla ska läggas ner och en ny projektgrupp med flera aktörer har satts samman för att hitta nya jobb till de anställda. Foto: Ossian Mathiasson

Efter nedläggningsbeskedet – så ska ny projektgrupp hjälpa de anställda

116 anställda på Glamox-fabriken i Gårdveda, strax utanför Målilla, berörs när verksamheten läggs ner och flyttas utomlands. En projektgrupp med flera aktörer har bildats. 
– Vi är beredda att göra vad vi kan för att stötta och hjälpa till med andra företag som kan anställa personal, säger kommunalrådet Lars Rosander (C).

Annons:

Beskedet om att belysningsföretaget Glamox avvecklar sin verksamhet i Gårdveda utanför Målilla slog ner som en bomb i torsdags. 

116 personer riskerar att förlora sina arbeten när merparten, 95 procent, av produktionen flyttas till Estland. 
Nu ska en projektgrupp tillsättas för att hjälpa de anställda att försöka hitta ersättningsjobb. 

– Det är inget nytt i sak. Vi jobbar på att skapa en projektgrupp med Hultsfreds kommun, fackliga organisationer, företaget, Region Kalmar, Arbetsförmedlingen och knyta en konsult till arbetet, säger Lars Rosander. 

"Beredda att göra vad vi kan"

Hultsfreds kommun förlorar en stor och viktig arbetsgivare. De fackliga förhandlingarna om att avveckla verksamheten, som gäller samtliga 116 anställda, är igång. 

– Vi får avvakta de fortsatta förhandlingarna mellan företaget och de fackliga föreningarna för att se hur utvecklingen blir. Vi är beredda att göra vad vi kan för att stötta och hjälpa till med andra företag som kan anställa personal. Det blir en process och vi som kommun är mest som en aktiv part, säger Rosander. 

Vad kan ni som kommun gå in och göra?

– Det sker ibland stora nedläggningar och det har vi sett på andra håll i Kalmar län. Det har varit stora industrier som lägger ner. Vi kanske hittar ett annat företag som kan rekrytera. Det finns kompetent personal vid fabriken i Målilla. I grund och botten så jobbar företaget med trygghetsrådet för att hitta individuella lösningar för de som blir arbetslösa. Vi tittar på om vi kan hjälpa till med att hitta nya företag och får se hur det fortlöper, säger Rosander. 

Så ser sammansättningen ut

Oppositionsrådet Tomas Söreling (S) berättar lite mer om sammansättningen på Glamox med 45 kvinnor och 68 män för stunden.   

– I några fall jobbar både mannen och kvinnan som har ett förhållande på företaget så det är många som berörs av denna nedläggning. Det är givetvis ett hårt slag. Jag och Lars kommer delta i arbetet framöver, säger Tomas Söreling (S).

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: