Detaljplanen för bostadsbyggnation på land och vatten separeras från varandra så det blir två detaljplaner när det gäller bostadsområdet Herrstorpet utanför Hultsfred. Foto: Hultsfreds kommun
Hultsfreds kommun tittar på möjligheten att genomföra bostadsbyggnation på sjön Hulingen när det gäller det nya bostadsområdet Herrstorpet.
Politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott fattade nyligen beslut om vad de ska göra med detaljplanerna i hopp om att få upp farten i projektet.
– Vi gör det i två delar, en detaljplan för bostäder på land och en detaljplan för bostäderna som är tänkta på vatten. Skulle vi ha kört detaljplanerna tillsammans så hade det dragit ut väldigt mycket på tiden, säger Lars Rosander.
"Delar upp planen i två delar"
Bostäder på vatten försvinner därmed ur det nuvarande detaljplanearbetet för att istället komma tillbaka i en separat detaljplan.
– En detaljplan för bostäder på vatten är mer omständligt för myndigheterna att godkänna. För att inte försinka helheten så delar vi upp detaljplanen i två delar och räknar med att detaljplanen på land, som är det stora i projektet, ska kunna avancera lite snabbare än just detaljplanen på vatten, säger Rosander.
Det är alltjämt osäkert när Herrstorpets exploateringsarbete kan dra igång på allvar.
– Det blir i alla fall när detaljplanen är klar. Vi har inte fått någon tidsuppfattning för det, men säkert under nästa år. Då räknar jag med att man kommer börja gräva för vatten och avlopp och skapa vägar. Vi har också avsatta pengar för det i budgeten.
"Dragit ut på tiden"
Politikerna fattade också beslut om att det gamla tegelbruket ska skyddas och att miljön i centrumområdet ska bevaras.
– I detaljplanen fastslår vi att den gamla tegelugnen ska finnas kvar plus att utformningen av de nya bostäderna i centrumområdet ska vara anpassade till den lantliga miljön. Det är en viktig del i detaljplanearbetet.
Oppositionsrådet Tomas Söreling (S) vill, precis som Lars Rosander, se snabba ryck.
– Vi tycker att det har dragit ut på tiden. Det gör att vi vill sätta fart på projektet genom att dela upp detaljplanerna, säger Tomas Söreling.