Annons:

Sök

Annons:

Nya Hultsfredscaféet har inte öppnat än – här är förklaringen

La Vida Café får inte öppna i Hultsfred då ägarna sökte bygglov för ändring av verksamhet? så sent som i söndags. Foto: Privat

Nya Hultsfredscaféet har inte öppnat än – här är förklaringen

Det nya caféet på gågatan i Hultsfred, La Vida Café, har inte kunnat öppna än. Anledningen är att caféet sökte bygglov för ändring av verksamhet så sent som i söndags.
Jag har sagt till caféägaren att det inte kommer bli färdigt före jul, säger Klas Svensson, avdelningschef för plan- och byggnadsavdelningen.

Annons:

För en dryg vecka sedan rapporterade vår tidning om Adam och Rowaida Njems planer på att öppna café och restaurang på Bryggerigatan i Hultsfred. 

Tanken var att de skulle ha öppnat i fredags – men de har inte fått öppna än och det lär dröja innan de får ta emot kunder. 

– På torsdagseftermiddagen, mindre än ett dygn före öppning, ringde Hultsfreds kommun och sa att vi inte hade ansökt om bygglov. När vi tog över lokalen så gick vi till kommunen och frågade om det behövdes bygglov eller inte. De sa att det inte behövdes för att vi varken skulle bygga eller riva något, säger Adam Njem.

"De stoppar oss"

Sedan kom alltså samtalet från Hultsfreds kommun om att de måste ansöka om bygglov för ändrad användning. 

– De säger att vi måste ansöka om bygglov. Vi skickade en ritning på lokalen till dem och visade att vi inte har ändrat någonting. Vi har inte byggt något och har inte rivit något. De stoppar oss, jag vet inte varför, säger Adam Njem och fortsätter:

– Vi kan inte öppna förrän vi har fått deras beslut och det största problemet är att det tar tid. Jag har fullt med varor i kylar och frysar som kommer gå sönder om vi får hålla stängt i en-två månader. Det är i så fall varor för över 20 000 kronor.

Skickade in ansökan i söndags

Klas Svensson, avdelningschef för plan- och byggnadsavdelningen, förklarar varför caféet inte kan öppna. 

– För att de ska kunna öppna caféet så måste de ansöka om bygglov för ändrad användning från den tidigare verksamheten (SFI). Deras ansökan kom in till oss i går (läs i söndags). Ansökan måste bli komplett med alla handlingar som behövs innan man kan få ett beslut om bygglov, säger Klas Svensson. 

Hur lång tid kan det ta innan caféet får bygglov?

– Det är svårt att svara på. Först måste vi få in alla handlingar för att se att ärendet är komplett och det är inte komplett än så länge. Eftersom vi fick in det i går (läs i söndags) så behöver vi gå igenom ärendet för att se vad vi behöver få in för kompletteringar från caféet, säger Klas Svensson. 

"Har i dagsläget inget bygglov"

Under måndagen hade Klas Svensson ett samtal med caféägaren Adam Njem för att gå igenom vissa saker. 

– Vi förklarade för honom att vi ska skicka en tydlig lista med vad han behöver komplettera med efter det att vi har gått igenom ärendet, säger Svensson. 

Ska ni göra en kontroll?

– Det får vi titta på utefter bedömningen av det underlag vi har fått in. Jag kan inte svara på om det behövs eller inte. 

Hur ser caféägaren på att de inte kan öppna?

– De är självklart inte nöjda med det och jag kan inte svara på varför de inte har kommit in med en ansökan om bygglov tidigare. Han har sin version av saker och ting där han säger att han inte har fått information om det. Jag vet att han har fått information om det. Det kan vara en missuppfattning och någonstans har det gått galet. De har i dagsläget inget bygglov. Det är viktigt att man tittar på ventilation, brand och andra saker för personerna som ska vistas i lokalen med ändrad användning. 

"Måste lämna rimlig svarstid"

Klas SveNsson kan i dagsläget inte svara på när bygglovet blir färdigt men det lär dröja. 

– Jag har sagt till honom att det inte kommer bli färdigt före jul. Vi måste skicka ut det på remiss till både räddningstjänst, andra förvaltningar och eventuellt grannar. Det är så man måste göra i ett bygglovsärende. 

Varför?

– De som berörs av den nya verksamheten kan ha en synpunkt och då är det viktigt att de får komma till tals. Normalt sett, när man skickar ut remisser till personer, så tar det två-tre veckor och man måste lämna rimlig svarstid.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: