Annons:

Sök

Annons:

KVALITETSHÖJNING PÅ FLERA ÄLDREBOENDEN LEDER TILL FÖRDYRING

Socialnämndens ordförande Per-Inge Pettersson berättar om socialnämndens förslag på kvalitetshöjningar som ska utföras på flera äldreboenden. Foto: Ossian Mathiasson

KVALITETSHÖJNING PÅ FLERA ÄLDREBOENDEN LEDER TILL FÖRDYRING

Socialnämnden har presenterat en önskelista med tillval för att höja standarden på Lindgården i Hultsfred (Aspedalsgatan), Lundagården i Mörlunda (Doktorsvägen) och Klockargården i Vena (Skördevägen). 
– Det är nu läge att bygga ändamålsenliga lokaler och få bättre standard när vi ändå ska gå in och renovera, säger socialnämndens ordförande Per-Inge Pettersson. 

Annons:

Marie Pihl, verksamhetschef för vård och omsorg, har – tillsammans med styrelsen för Hultsfred Trygga Hem och utsedd person från Riksbyggen – gjort en översyn av kommande behov av till- och ombyggnation av Aspedalsgatan i Hultsfred (Lindgården), Doktorsvägen i Mörlunda (Lundagården) och Skördevägen i Vena (Klockargården). 

– Det mesta är likvärdigt sedan vi tog förstudien i fullmäktige 2016. Vi ökar antalet platser i särskilt boende från 132 till 163 så där gör vi ingen ändring i tilläggen. Det är också oförändrat vad gäller tillskottet av trygghetslägenheter i nära anslutning till särskilt boende. Det ska byggas sex stycken i Mörlunda och det är redan byggt i Virserum, säger Per-Inge Pettersson. 

Kvalitetshöjning på flera äldreboenden

Det togs som sagt fram en förstudie 2016 som grundade sig på vad verksamheten såg för behov att göra på respektive boende. 

– Fyra år är lång tid så nu har vi samlat ihop vad verksamheten/personalen har sett som man skulle vilja komplettera boendena med. 

Arbetet pågår på Hemgården i Målilla och det finns tidigare beslut om att utrusta boendet med svalare inomhusklimat vid varma sommardagar och badrumsinredning. 

– Det är en extra kostnad för att öka självständigheten för den enskilde när man är i badrummet med stabila, moderna handfat. 

Nu har socialnämnden i Hultsfreds kommun fattat beslut om att Lindgården i Hultsfred och Lundagården i Mörlunda är i behov av samma till val som beslutades på Hemgården i Målilla. 

– Vi lägger in och vill ha samma kvalitetshöjning utförd på Aspedalsgatan i Hultsfred och Doktorsvägen i Mörlunda. Det är något som både boende och personal får glädje av. 

Just dessa aspekter är inte aktuella på Klockargården i Vena då lägenheterna inte är i behov av någon ombyggnation. 

– Ventilationen kommer inte bli omgjord, det är just i Mörlunda och Hultsfred där samtliga lägenheter kommer totalrenoveras som vi kan få till svalka inomhus och badrumsutrustning. Vi hade höjt ribban när vi tyckte till i Målilla så ribban följer med till Hultsfred och Mörlunda.

Gemensamhetskök skapas i Vena

På Klockargården i Vena är de boende idag hänvisade att äta alla sina måltider i restaurangen alternativt i sin lägenhet. Det finns inga gemensamhetskök per boendeenhet. Två gemensamhetskök med tillhörande samvaroytor där de boende kan äta sina måltider, ordna gemensamma aktiviteter och ha social samvaro ska tillskapas. Tillbyggnaden blir cirka 160 kvadratmeter större jämfört med förstudiens förslag. 

– Här vill man locka fler Venabor till att äta sin lunch i matsalen. Vi ser en poäng i att de som bor inne på särskilt boende ska ha större möjlighet att äta på fler ställen så denna föreslagna tillbyggnation på bägge planen är för att man får ett kök med möjlighet att äta sina måltider. Ibland har det blivit lite trångt om man vill äta samtidigt i den gemensamma matsalen men får man möjligheten att äta i mindre grupper. Det är något som har kommit fram på de fyra åren. 

Just denna möjlighet skapas på Lundagården i Mörlunda också.

– Det har inte funnits något helhetsgrepp i Mörlunda. Det har saknats gemensamhetsutrymmen utan de boende är hänvisade till korridorer för social samvaro. Här finns behov av att få till helheten i boendet och skapa gemensamhetsutrymmen och större lägenheter. 

Störst förändringar i Mörlunda

Lägenheterna är små och svårmöblerade då åtta lägenheter är mindre än 30 kvadratmeter. 

– Det blir ett skepp till på boendet som ska renoveras, som man inte avsåg skulle renoveras 2016. Då utökas ytorna för att kunna få fram gemensamhetsutrymmen och att vi ska förstora de små lägenheterna. Det är åtta lägenheter i Mörlunda som är mindre än 30 kvadratmeter. Vi har lagt en nivå med att lägenheterna ska ligga mellan 30 och 35 kvadratmeter, det gör att vi måste renovera mer i Mörlunda. Det blir mycket bättre för boende och personalen.

– Mörlunda är den enskilt största förändringen. Det kommer givetvis kosta mer pengar men det blir ett helt annat utseende om man går på det som vi nu skissar på. Det är nu läge att bygga ändamålsenliga lokaler och få bättre standard när vi ändå ska gå in och renovera. 

Hur ser kostnadsbiten ut?

– Det kommer bli dyrare. Det som märks minst i skillnad är i Hultsfred eftersom det är så marginellt som man bygger till jämfört med förstudien. Det som kommer till i Hultsfred är badrumsutrustning och att vi ska få in svalka i ventilationen på varma sommardagar. Det är ett direkt tillägg som fördyrar i Hultsfred. Den största fördyringen kommer bli i Mörlunda. Man vill ta ett betydligt större grepp i Mörlunda när man ändå ska totalrenovera lägenheterna och en del gemensamhetsutrymmen. Det är inte hela Doktorsvägen som ska renoveras, utan nuvarande hemtjänstlokaler, kontorslokaler, restaurangdel och samlingssal kommer vara oförändrade. 

"Ingen uppskattning på kostnaden"

Någon exakt kostnad kan inte Per-Inge Pettersson ge för stunden. 

– Här gör vi en tydligare beställning om vad som ska detaljprojekteras så man inte behöver detaljprojektera två gånger. Det är bara hoppas att kostnaden går ner under anbudsräkningen men det beror på hur marknaden ser ut. Vi kan inte göra någon uppskattning på kostnaden. Här gör vi en beställning på vad vi vill ha. Det är så här vi vill ha det. Vi får vara beredda på att höja investeringsnivån. Det är viktigt att vi fångar upp saker och ting när vi ändå ska skapa tillvalen.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: