Annons:

Sök

Annons:

Råvarubrist tvingar lokalt företag köra på halvfart –

Råvarubrist tvingar Stockhorvan Trä & Pellets AB att köra på halvfart. Vd Peter Petersson är bekymrad: "Plötsligt i november var det som att dra ner rullgardinen samtidigt som vi upplever den största efterfrågan på pellets någonsin. Det är frustrerande att det behövs hur mycket pellets som helst, samtidigt som vi inte kan köra för fullt". Foto: Ossian Mathiasson

Råvarubrist tvingar lokalt företag köra på halvfart – "Väldigt bekymmersamt just nu"

Stockhorvan Trä & Pellets AB har tvingats halvera produktionen på grund av råvarubrist.
– Just nu är det väldigt bekymmersamt. Plötsligt i november var det som att dra ner rullgardinen, och det samtidigt som vi upplevde den största efterfrågan på pellets någonsin, säger vd Peter Petersson.

Annons:

Det har varit brist på färdig pellets i Europa under hela säsongen.

– Det hör ihop med höga energipriser. Väldigt stora kraftvärmeverk i Europa, som normalt inte kör pellets sommartid, gjorde det. Då pratar vi hundratusentals ton, så det tömde pelletsfabrikanternas lager så vi gick in i eldningssäsongen med väldigt lite lager färdiga produkter och ingen har heller kommit ifatt.

Så Stockhorvan Trä & Pellets hade för avsikt i höstas att dubblera produktionskapaciteten, för att möta efterfrågan.

– När vi fick räkna på energiförbrukningen lade vi planerna på is. När det varit som värst var energikostnaden 30 procent högre, vilket motsvarar en kostnadsökning på 100 000 kronor i månaden. Så för vår del hade en fördubblad produktion resulterat i en väldigt hög prislapp.

Resultatet blev det motsatta

Istället för en fördubblad produktion bidrog råvarubrist till det motsatta – sedan i november har företaget tvingats halvera produktionen.

– Vi kom ifrån en period när det fanns hur mycket material som helt, det har gått väldigt bra för sågverken under pandemin, och i november var det som att dra ner en rullgardin. Plötsligt stod vi i princip utan råvara – och där är vi kvar så vi har stora bekymmer med att leva upp till vårt åtagande. Vi får förfrågningar hela tiden från hela Europa, för det är precis likadant överallt.

– Det är mycket olyckligt att det sammanföll. Samtidigt som det efterfrågas hur mycket pellets som helst är det råvarubrist, tillägger han.

Producerar halva mängden

Det har lett till att Stockhorvan inte får fram tillräckligt med material, utan man tvingas köra på halvfart. Normalt producerar Stockhorvan 400-500 ton pellets i veckan. Idag ligger man på halva den mängden.

– Så det är stora intäkter vi går miste om, säger Peter Petersson. Än så länge är det hanterbart, priserna är ganska stabila, rent av i en lite högre härad än normalt den här tiden på året. Det räddar det hela, plus att vi sparar en del kostnader när vi står stilla dagtid, så ekvationen fungerar än så länge och och 2021 var ändå vårt bästa år hittills.

Hur orolig är du för utvecklingen och företaget?

– Klart att det finns en oro, ovissheten är det värsta, att inte veta när det kan komma igång igen. Och nu med Ukrainakrisen, Ryssland är världens största skogsexportör. Så vi får förfrågningar varje vecka från europeiska aktörer inom energisektorn som vill handla pellets. Jag skulle säga att det här bara är början på problemet. 

Har ni tvingats säga upp personal så här långt?

– Vi har haft en stark framtidstro tidigare och istället anställt, så vi har en ny medarbetare på väg in, då blir vi totalt nio. Vår tro är att det vänder, allt talar för att virkeshandeln kommer sätta full fart framöver.

– Men, tillägger han, vi behöver se en förändring i april. Att vi då får se ett ökat inflöde av råvara, så vi kan köra för fullt igen och börja köra lite mer på lager. Så vi vill inte se det nattsvart, utan vi har mycket på gång.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: