Annons:

Sök

Annons:

LURADES PÅ 80 000 KRONOR – NU BERÄTTAR VD:N OM DET TUNGA BEDRÄGERIET

I en redan tuff tid, till följd av råvarubrist, lurades Stockhorvan Trä & Pellets AB på 80 000 kronor. "Vi blev grundlurade", säger vd Peter Petersson. Foto: Ossian Mathiasson

LURADES PÅ 80 000 KRONOR – NU BERÄTTAR VD:N OM DET TUNGA BEDRÄGERIET

– Vi blev grundlurade, trots alla försiktighetsåtgärder vi vidtog.
Det säger Peter Petersson, vd på Stockhorvan Trä & Pellets, som utsatts för ett bedrägeri på 80 000 kronor. Nu berättar han hur det hela gick till och hur man lurades att betala till ett ogiltigt Paypal-konto. 

Annons:

Stockhorvan Trä & Pellets utanför Hultsfred blev kontaktad av ett företag i Ukraina, som sysslar med pelletstillverkning, försäljning och ved som det är brist på. Beställningen av 24 pallar pellets till en kostnad av 80 000 kronor var tänkt att levereras vidare till Danmark och Holland.

– Efter många olika kontakter beslutade vi att beställa en bil och sökte alternativ för att göra en så säker betalning som möjligt. Men det är inte helt enkelt och bankerna har inga möjligheter att hjälpa till, säger Peter Petersson.

Så ni blev tvungna att betala i förskott?

– Ja, och vi gör ju likadant själva när vi får en ny kund som vi inte känner igen. Så funkar det. Paypal erbjuder en lösning, där de säkrar upp penningöverföringen så att säga.

Peter Petersson fortsätter:

– Så vi tyckte verkligen vi vidtagit alla försiktighetsåtgärder och vi hade regelbundna kontakter med företaget under minst en månad innan vi till slut ”tryckte på knappen”. Vi gjorde ändå bedömningen att det var ett seriöst företag – och att det skulle vara en bra hjälp för dem att få iväg varor när läget inte är det enklaste i Ukraina, tillägger han.

Uppgav ett ogiltigt konto

Men det hjälpte inte. Firman var slipad och hade uppgett ett ogiltigt konto.

– Vi satte in pengarna där, men fick inga varor. Är det onda avsikter från början, då blir man lurad. Det är lätt att gå på en blåsning. Trots att vi försökte säkra upp det så gott vi kunde.

Det här hände i augusti och fram till nu har Stockhorvan gjort vad man kunnat för att få pengarna tillbaka. När det inte gick gjordes en polisanmälan om bedrägeri, i samråd med Paypal som gör en egen internutredning.

– Den är inte klar, så de fortsätter att titta på fallet för att se vad de kan göra.

Så det finns fortfarande ett hopp om att få tillbaka pengarna?

– Det finns ett litet hopp, det gör det. Men hur realistiskt det är, är svårt att säga. Men ett litet hopp har vi.

Hur var din första reaktion när du insåg att ni blivit lurade?

– Man blir ju bara förtvivlad. Man anklagar sig lätt själv. Men så får man faktiskt sansa sig och tänka att det är deras grej att lura människor. Samtidigt som vi verkligen försökte att säkra upp det så gott vi kunde, säger Peter Petersson.

Kom i en redan tuff tid

Stockhorvan Trä & Pellets utsattes för bedrägeriet i en redan kämpig tid till följd av råvarubrist.

Dagens Hultsfred skrev redan i mars om att företaget producerar på halvfart sedan i november 2021. 

– Det har hållit i sig sedan dess. Det är väldigt olyckligt. Efterfrågan på pellets är enorm, så vi skulle kunna köra tvåskift och producera minst det dubbla om det bara fanns tillgång på råvara. Idag är vi fyra anställda, utöver oss tre delägare, som håller på med andra jobb som underhåll och viss byggnation istället. Men det kan vi ju inte hålla på med hur länge som helst.

Finns det någon ljusning i sikte?

– Nej, tvärt om tror jag det kommer bli värre innan det vänder och nästa år ser inte bra ut heller.

Får jag ställa frågan – finns det någon risk att företaget tvingas lägga ner?

– Nej, vi är envisa och jobbar hela tiden med olika alternativ. Vi kan komma i ett läge där vi bestämmer att vi inte kommer att producera den här säsongen, för att istället ta hjälp av någon annan. Men att lägga ner, det gör vi inte. Absolut inte.

– Sedan är det ruskigt mycket pengar vi blivit lurade på oavsett hur vårt läge är, men det blir ju mer kännbart i och med att vi har det utsatt sedan tidigare. Det svider, säger Peter Petersson.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: