Den 1 januari tog familjen Birgersson över gården i Fröreda, som ägts och drivits av Maria och Sven Karlsson samt Anna och Jonas Ekström sedan 2001, då de byggde ladugården och startade Mellangårdens Mjölk tillsammans.
– Vi har ägt en fastighet i Falköping som vi drivit parallellt i 15 års tid, säger Åke Birgersson. Nu närmar vi oss någon form av generationsväxling och det fanns tydliga önskemål från barnen att det var orationellt, så den avyttrades 2022.
Ett första steg till förändring
Det var egentligen försteget, kan man säga, till den här förändringen, som nu offentliggörs.
– Vi har alltid känt Fröredagänget och vi har samarbetat kring biogas och växtodling historiskt. Nu fick vi frågan om vi var intresserade av att utveckla det området och hålla mjölkproduktionen vid liv, berättar Åke Birgersson.
En lösning som familjerna Karlsson och Ekström uppskattar blev verklighet.
– Det är Maria och Jonas föräldragård, de är tredje generationen. Vi har funderat i några år nu, vad vi ska göra och hur vi ska lösa fortsatt drift. Vi fick klart för oss att våra barn inte kommer kliva in, så det här är en bra möjlighet. Det känns bra på alla sätt, säger Sven Karlsson.
Expanderar i Hagelsrum
Men det stannar inte där. Samtidigt expanderar Birgerssons på gården i Hagelsrum, genom att investera runt 50 miljoner kronor i ett 9 500 kvadratmeter stort mjölkstall med robotsystem, som ska ersätta det betydligt mindre och 30 år gamla stallet.
– Vi flyttar över den befintliga produktionen, men anpassar för att möjliggöra en expansion. Och rent tekniskt är det som att byta blad, vi lämnar det manuella i stor utsträckning och går över till automatisk mjölkning. Vi går all-in kan man säga.
Sammanlagt kommer man förfoga över runt 2 250 djur, fördelat på runt 1 000 i Hagelsrum, 750 i Fröreda och 500 på Tuna Gård, som man arranderar, och ha ett 25-tal anställda på lantbrukssidan. Hagelsrums Biogas är ett eget bolag.
Ta del av kompetensen
Vad det gäller Fröreda avser man att hålla hela den driften i oförändrad regi, med Sven Karlsson som ansvarig.
– Jonas blir kvar på ett hörn, medan Maria och Anna fortsätter i driften, men båda avser att gå ner i timmar, säger Sven Karlsson.
– Vill man vara kvar och finnas med framåt är det en naturlig utveckling för oss, tillägger Åke Birgersson. Vi vill gärna få ta del av deras kompetenser och färdigheter, så vi blir ett bra gäng tillsammans. Det är vår yttersta målsättning, att vi ska hitta synergier som gör det bra för alla inblandade och djurbesättningen i Fröreda är riktigt bra, topnotch.
Möjliggöra för ett skifte
Att barnen Tom, 35, Jakob, 33, och Hanna, 31, fattade det avgörande beslutet för ett och ett halvt år sedan att de vill gå vidare i det här, lade grunden till att familjen vågat göra lite långsiktiga satsningar och möjliggöra för ett generationsskifte.
– Just nu känns det rätt avlägset, men man måste ställa in huvudet på att göra saker som också möjliggör för nästa generation att ta över, säger Åke Birgersson.
Tom kommer vara renodlat på biogassidan, Jakob ansvarig för växtodling, maskiner och entreprenad medan ansvaret för djuren ligger på Hanna.
Ni går i motsatt riktning mot många andra som istället avvecklar lantbruket. Hur tänker ni kring det?
– Vi är övertygade om att mat och sådana här livsmedel kommer att behövas framåt sett, oavsett vilken förändring vi än går mot. Speciellt i sådana här tider, med krigsoro och att vi inte vet hur det kommer att se ut med självförsörjningsgraden, säger Hanna Birgersson.
– Eliminerar man de negativa effekterna så mycket man kan genom att göra biogas och få fram mervärdena i andra änden genom att reducera påverkan, tror jag att det blir viktigare ju längre fram vi kommer. Vi är väldigt övertygade om att det här är rätt väg, tillägger Åke Birgersson.