Annons:

Sök

Annons:

  • Ungdom med stora mål för framtiden –

    Gustav Rosanders intresse för politik gjorde valet av praktikplats enkelt. I veckan har han följt riksdagsledamoten Anders Åkessons arbete i trafikutskottet. "Jag har ett mål att sitta i riksdagen för Centerpartiet någon gång i framtiden", säger Gustav om veckan som inspirerat honom ännu mer. Foto: Privat

  • Ungdom med stora mål för framtiden –

    Gustav Rosander fick träffa Centerns partiledare Annie Lööf. Foto: Privat

  • Ungdom med stora mål för framtiden –

    Gustav Rosander i talarstolen som pryds av stora riksvapnet. "Jag har ett mål, att där kanske jag själv står om 15 år, som riksdagsledamot för Centerpartiet", säger Gustav som får rösta för första gången i höst och står med på kommunlistan för C. Foto: Privat

Ungdom med stora mål för framtiden – "Om pappa har lyckats kanske jag kan göra bättre"

Gustav Rosander fyller 18 år i juni och bara några månader senare får han rösta för första gången. Han står dessutom på Centerns lista till kommunvalet, med ett mål om att ta en riksdagsplats i en framtid.
– Jag har ett mål, att om pappa har lyckats kanske jag kan göra bättre, säger han målmedvetet.

Annons:

Hans stora intresse för politik gjorde valet enkelt när det kom till praktik andra året på Samhällsprogrammet, som han går på Vetlanda gymnasium.

Så i veckan har han följt med Anders Åkesson, riksdagsledamot för Centerpartiet i Kalmar län. 

– Listan är inte presenterad än, men det är så att jag ska ställa upp i kommunvalet för Centerpartiet i höst, så jag ville gärna även se hur det är i riksdagen, säger Gustav Rosander och fortsätter:

– Det har varit väldigt intressant och lärorikt. Det är mycket jag tar med mig, det har varit otroligt händelserikt, tillägger Gustav när han summerar sin vecka i Stockholm.

Kriget påverkar det mesta

Kriget i Ukraina påverkar det mesta på dagordningen för tillfället. Exempelvis har Gustav varit med på ett möte med Gotlandsbolaget som presenterat hur de påverkas av ukrainakriget.

Utöver det har schemat spänt över allt ifrån frukostmöte om stambanan till att träffa Optikerförbundet, som vill se obligatoriska synkontroller för äldre bilförare i syfte att öka säkerheten i trafiken.

– Jag har insett hur otroligt mycket det är att göra, även om man ”bara” sitter i ett utskott. ( Anders Åkesson är förste vice ordförande i trafikutskottet, reds anmärkning)

Har din vecka i riksdagen bidragit till ett ökat intresse för politik?

– Ja, det har varit en input verkligen. Jag har ju ett mål, att där kanske jag själv sitter om 15 år. Jag tycker miljön är en intressant fråga, men har också insett att försvaret är viktigt, det är ju en högaktuell fråga.

En annan inspirationskälla är pappa. Som efternamnet avslöjar har han en koppling till Hultsfreds kommunalråd Lars Rosander.

– Klart att jag har inspirerats av pappa, man har ju växt in i politiken. Jag är stolt att få höra ”så du är en Rosander”, men så blir det ju lite konkurrens också, säger han och ler.

– Jag har ett mål, att om pappa har lyckats kanske jag kan göra bättre. Vi får se, tillägger Gustav målmedvetet.

Uppskattar att få inspirera

Anders Åkesson är också nöjd med veckan och uppskattar att få inspirera en ungdom med politiska drömmar.

– Jag har suttit i riksdagen i 16 år, men det är nog inte mer än tre-fyra gånger jag haft praktikant med mig.

– En ung människa som läser på gymnasiet och tycker det är roligt med samhällsfrågor är det roligaste man kan få med sig. Det har varit intressant att få spegla det som händer under en vecka, i en människa som är så mycket yngre.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: