Annons:

Sök

Annons:

S ska tuffa till sig som oppositionsparti efter nya tappet

Socialdemokraterna i Hultsfreds kommun tappar ett mandat och Tomas Söreling vill titta framåt. Foto: Jakob Karlsson

S ska tuffa till sig som oppositionsparti efter nya tappet

Socialdemokraterna fick inte till det trendbrott de hade önskat sig i årets kommunval och fortsätter att backa. 
– Vi kommer naturligtvis ta nya tag även om det känns tungt så här efteråt, säger Tomas Söreling (S) efter att partiet tappat ett mandat. 

Annons:

Socialdemokraterna tappade fyra mandat i valet för fyra år sedan och hade förhoppningar om att göra comeback i årets val. 

Det slutade med ett nytt svagt val. Socialdemokraterna tappar med största sannolikhet ett mandat och straffas för den snälla opposition som man bedrivit under mandatperioden. 

– 2018 är historia som jag ser det och jag räknar med att vi tappar ett mandat i årets val. Jag vill titta framåt och vi elva som är kvar i fullmäktige kommer göra vår röst hörd och vi är fortfarande större än både Kristdemokraterna och Moderaterna ihop. Det är ett plus som jag ser det, säger Tomas Söreling. 

Hur ser du på att ni inte fick till det trendbrott som ni hade önskat er?

– Det har jag inget bra svar på, jag hade nog trott och hoppats på att vi skulle gå fram något mandat. Det är så här det är. Det går upp och ner. Det är lika förvånande om man tittar i Mönsterås där S gjorde ett kanonval och C, som har varit superstarka, backar. Det är trevligt på sitt sätt att allt inte är så himla förutsägbart.

"Kommer märkas som oppositionsparti"

Årets kommunval i Hultsfreds kommun slutade återigen med en styrkedemonstration av den styrande majoriteten med C, KD och M. De fick 50,2 procent av rösterna 2018 och är nu uppe på 54,3 procent. 

– Om de fortsätter med sitt alliansstyre, vilket jag tror, så är deras majoritet starkare, så är det. 

Hur ska ni kunna bräcka den styrande majoriteten i valet om fyra år?

– Jag tror att den kommande mandatperioden kommer bli rätt avgörande om vi vill få till någon förändring. Alliansen på riksplanet har varit död länge. Vi är inte främmande för att samarbeta med övriga partier bortsett från Sverigedemokraterna, vilket jag har sagt många gånger. 

I vårt valmagasin sa du att du skulle utvärdera er roll i opposition och frågorna kring Hultsfredsandan, om ni tappade. Hur tänker du kring det nu?

– Om det är det som påverkar eller inte kan jag inte svara på. Vi kommer naturligtvis, när allt har lugnat sig, sätta oss ner, analysera och diskutera hur vi ska hantera olika saker. Till syvende och sist är det för kommuninvånarnas bästa och vi måste bli bättre på att tala om vad vi driver för frågor. Vi kommer märkas som oppositionsparti framöver när det kommer x antal tunga frågor där vi kommer skiljas åt. Det kan vara frågor som kanske till och med spräcker den stabila majoriteten som är nu. 

Vad är det för frågor som kan rucka på Hultsfredsandan?

– Nu finns det ingen ansökan än, men vindkraftsfrågan kommer förmodligen komma. Om det kommer en ansökan som stämmer hyfsat överens med vår vindbruksplan, då ser inte jag att vi ska gå emot en sådan etablering beroende på var den nu är. Jag vet också att det finns olika uppfattningar i majoriteten som finns nu. 

Är det inte dags att överge Hultsfredsandan för att bedriva hårdare oppositionspolitik och visa skillnaderna på politiken i Hultsfred?

– Jag vet inte vem som har kommit på Hultsfredsandan från början utan det har bara blivit så. Om vi kallar det för det eller något annat så kommer vi göra ett bra jobb med mandaten vi har. Alliansen har majoriteten och det yttersta ansvaret, och det kanske vi kommer framföra betydligt oftare än vad vi har gjort. 

Vad kan ni göra mer?

– Vi måste se till att vi får mer stöd till kommande val. Med dagens elva mandat kommer vi ingenstans och de kan dra igenom varenda fråga utan att prata med oss om det skulle vara så. Nu vet jag att Rosander (Lars) inte är på det sättet.  

Nytt svagt valresultat för S. Kan du sitta kvar?

– Jag vill vara med och bidra till att vi får ordning på siffrorna till kommande val. 

Fakta

Socialdemokraternas siffror lokalt (preliminärt):

Ekeberg 38,0 procent av rösterna (36,46 vid valet 2018)

Hultsfred Norr: 27,4 (28,84)

Hultsfred Söder: 37,4 (39,32)

Järeda 15,8 (19,56)

Silverdalen 24,0 (25,74)

Målilla 23,7 (29,3)

Mörlunda 20,8 (22,17)

Vena 15,2 (16,17)

Virserum 16,4 (16,72)

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: