Annons:

Sök
Kommunalrådet om regeringens besked:

Kommunalrådet Lars Rosander (C) säger att regeringen besked gör att kommunen inte behöver skära ned lika mycket. Foto: Ossian Mathiasson

Kommunalrådet om regeringens besked: "Behöver inte dra ned lika mycket"

10 miljarder tillförs regioner och kommuner nästa år i generella statsbidrag. Kommunsektorn får också riktade statsbidrag på 6 miljarder 2024.
– Det gör att vi inte behöver dra ned lika mycket, säger kommunalrådet Lars Rosander (C).

Annons:

Det besked som varenda ledande kommunpolitiker runt om i landet gått och väntat på kom under fredagen. Lars Rosander (C) drog nog en viss form av lättnadens suck efter regeringens pressträff.

– Man vill alltid ha så mycket det går, men jag måste säga att det var ett hyfsat tilltaget belopp. Det kommer hjälpa oss klara kostnadsökningarna vad gäller pensionskostnader, räntor och annat. Vi behöver inte dra ned lika mycket, säger kommunstyrelsens ordförande Lars Rosander (C).

Vad det innebär konkret kan han inte gå in på.

– Vi får ändå se över allting. Det kommer inte täcka alla kostnadsökningar och vi måste fortsatt dra ned på våra verksamheter. Vi har budgetberedning kommande vecka och får se om och hur det påverkar. Utan det här beskedet hade det varit ännu värre. 

Oppositionen har tidigare anklagat regeringen för att svika kommunerna. Räcker det här för att inte göra det?

– Den kritiken har nog tvingat fram det här beslutet och de här beloppen. Sedan exakt vad det innebär för varje kommun eller region är svårt att säga. Det är ett klart besked som vi hoppats och trott och påtryckningarna har nog hjälpt till.

Behövt skära ännu mer annars

I Hultsfreds kommun kassakista dimper det ned mer pengar än i grannkommunen Vimmerbys. Enligt regeringens egna uppgifter får Hultsfred 9,3 miljoner kronor mer nästa år. Dessutom är Hultsfred en av 70 kommuner som får störst bidrag per invånare från det kommunala utjämningssystemet. Det gör att Hultsfred får ytterligare fyra miljoner nästa år och sammanlagt 13,3 miljoner kronor.

– Naturligtvis hade det, utan det här beskedet, varit ännu mer besvärligt för oss. Vi har en del sparade resurser så vi hade klarat oss i ett antal år, men utan det här beskedet hade vi varit tvungna att skära ännu mer i våra kommunala verksamheter, säger Lars Rosander.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: