Annons:

Sök

Annons:

Ja till sommarlovsbiljetter – men erbjudandet går inte till alla

Det är bara elever som sommarjobbar som får åka gratis med KLT i sommar. Foto: MostPhotos

Ja till sommarlovsbiljetter – men erbjudandet går inte till alla

Hultsfreds kommun säger ja till att köpa in sommarlovsbiljetter till ungdomar – men alla kommer inte få möjligheten. För att få köpa en biljett måste du ha ett sommarjobb och gå mellan årskurs sju och tvåan på gymnasiet.

Annons:

På Hultsfreds initiativ genomförs en förändrad ordning för KLT:s ofta så omdebatterade sommarlovsbiljetter. Hultsfred inför en egenavgift på 200 kronor, krav på sommarjobb och exkluderar elever i årskurs sex.

Fullmäktige voterade i frågan under förra veckan och omröstningen slutade 31-13 till majoritetens fördel. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet reserverade sig.

S lade nämligen fram ett eget förslag där man ansåg att även elever i årskurs sex skulle ges möjligheten och man ville också stryka kravet på sommarjobb.

"Inte vår sak att rädda KLT"

KLT har, precis som de senaste åren, erbjudit kommunerna i länet en möjlighet att köpa sommarlovsbiljetter till sina ungdomar. I år ligger kostanden på 629 kronor per biljett.

– KLT behöver en hel del pengar och man har stora underskott sedan pandemin, men det är inte vår sak att rädda KLT och våra pengar skulle inte hjälpa så mycket heller. Modellen som KLT erbjuder är inte särskilt träffsäker, det är en mängd ungdomar som har fått ut biljetten men inte utnyttjat den. Vi ville ha en annan lösning med ökad träffsäkerhet. Det här stimulerar ungdomar att ta sommarjobb, sa Åke Nilsson (KD).

Som en del av majoritetens förslag får överblivna pengar användas till andra ungdomssatsningar såsom sommarkollo och till nya satsningen på SSPF – en samverkansmodell mellan skola, socialen, polisen och fritidsverksamheten. Kommunen har också skrivit till KLT och uttryckt att man tycker att KLT själv ska finansiera biljetterna.

"Alla ska kunna ansöka"

Alexandra Svensson lade fram ett eget förslag från S.

– Många elever i årskurs 6,7 och 8 kommer inte jobba och alla ska kunna ansöka om den här biljetten även om man inte jobbar. Vi äskar medel till en mängd olika saker, då bör vi kunna se till att alla ska kunna ansöka om ett sommarkort.

Jimmy Loord (KD) vill se en helt annan modell i framtiden.

– Det är lite svårare för kommuner att fatta beslut i år och provocerande att kommuner betalar biljetter som inte nyttjas. Det hade varit mycket bättre om vi hade betalat för de biljetter som nyttjas i efterhand. Det vore en vinst för ungdomarna och en vinst för kommunerna. Jag tycker att vi ska bearbeta politikerna i KLT att vi framöver enbart betalar för de biljetter vi nyttjar.

 "Då ska kommunen verkligen hjälpa till"

Mattias Wärnsberg undrade varför majoritetens politiker bytt fot på ett år.

– I april förra året var det hallelujah-stämning här inne och då yrkade man bifall på 530 000 till det här och då fick alla som gått ut sexan till gymnasiet år 2 biljetter. Nu är det kärva tider och då ska kommunen verkligen hjälpa till och det finns reserverade medel i vår budget. Kommunstyrelsen har krånglat till det, det är enklare att det gäller för alla. Däremot är det bra att ta ut en egenavgift, jag tror inte på 100 procent subvention. Vårt förslag är bättre eftersom det omfattar alla ungdomar och det blir som vi gjorde tidigare.

Majoriteten kritiserade Socialdemokraternas för oklarheter kring de 280 000 kronor som, med deras förslag, var avsedda till andra åtgärder för ungdomar. Socialdemokraterna menade å sin sida att det troligen blir pengar över även om alla ungdomar erbjuds biljetter.

Debatten ledde till votering och den slutade alltså med klar majoritet för majoritetens linje, där enbart S och V var emot. Kommunens kostnad väntas landa på 500 000 kronor, där 220 000 går till biljetterna och 280 000 till andra satsningar på barn och ungdomar.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagenshultsfred.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: